Consecințele hrănirii urșilor la marginea drumului. Șeful Salvamont Argeș: „Nu-ți bate joc de el încurajându-i cerșitul!”

0
Publicat:

Apropierea ursului de om este și o consecință a hrănirii acestuia în mod constant la maginea străzii. Specialiștii atrag atenția că în acest mod animalele sălbatice nu sunt ajutate, ci din contră pot fi condamnate la moarte.

Urs pe Transfăgărășan Foto: Cătălina Constantin
Urs pe Transfăgărășan Foto: Cătălina Constantin

În mai multe zone turistice ale țării, urșii se strâng la marginea drumului cerșind mâncare. Oamenii i-au obișnuit să le ofere hrană din mașină. Între oameni și urși se creează astfel o relație periculoasă, care poate fi oricând fatală, atât pentru unii, cât și pentru ceilalți.

Recent, pe Transfăgărășan, în zona Barajului Vidraru (Argeș), o turistă din Scoția care încerca să obțină „poza perfectă” cu ursul, a fost mușcată de braț de animal pe geamul de la mașină.

Aceasta este atitudinea multor turiști de pe Transfăgărășan care, în căutare de poze cu urșii, le dau de mâncare de la geamul mașinii, condamnându-i la moarte sau, mai rău, la captivitate tot restul vieții lor. Nu mai hrăniți urșii pe Transfăgărășan. Faceți mai bine urșilor dacă îi speriați claxonându-i decât să le dați de mâncare din mașină, pentru o poză. Au suficientă mâncare în pădure însă, fiind ființe inteligente, au realizat că pot obține hrana mai ușor la stradă decât în pădure”, au precizat reprezentanții Asociației Montane Vidraru, pe Facebook.

„Nu mai oferiți hrană urșilor”

Pe Transfăgărășan, ursul a devenit un simbol al zonei. Atât frumusețea peisajelor, cât și prezența acestor animale sălbatice atrag foarte mulți turiști. Nu de puține ori se face coadă de mașini la pozatul urșilor.

Să știți că cei vreo zece urși care stau pe marginea șoselei ca să primească diverse nu stau acolo de foame! Pur și simplu pâinea, carnea, pepenele sau orice altceva este o variație plăcută în hrănirea lor. Cea mai bună dovadă este că, în zilele ploioase, când nu este trafic, nu vezi picior de urs pe marginea drumului, pleacă la hrănire, ceea ce fac și noaptea, în pauza de cerșit. Nu mai oferiți hrană urșilor de pe Transfăgărășan”, este sfatul salvamontiștilor argeșeni.

Ursul nu trebuie tratat ca pe un cerșetor Foto: STV News
Ursul nu trebuie tratat ca pe un cerșetor Foto: STV News

Iar obișnuința ursului pentru un anumit tip de mâncare poate fi foarte periculoasă.

„Primește ceva bun de la cineva, iar tu vii cu altceva care poate nu e la fel de bun. Atunci animalul atacă pentru că el asociază omul cu toată gama asta de mâncare pe care o primește. În mintea lui, fiecare are toate tipurile astea de mâncare, dar îi dă doar un tip. Și apoi vine să își ia singur”, spune Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.

Ursul nu este un animal de companie și nu trebuie tratat ca un cerșetor.

„Fiind animal sălbatic trebuie respectat. Să nu îți bați joc de el și să îi încurajezi cerșitul. Nu trebuie să îl tratăm ca pe un cerșetor. Dacă îl tratăm așa, de la mâncarea pe care o găsește prin pădure, el speră să prindă un grătar, un pepene... Nu facem altceva decât să ne batem joc de el”, mai susține Ion Sănduloiu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite