Clădirile pot fi intabulate şi fără autorizaţia de construire sau recepţia finală: explicaţia specialiştilor
0Când două legi au prevederi care se bat cap în cap, după care te iei? Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996 încă prevede că intabularea este posibilă doar în baza certificatului de atestare al autorităţilor locale din care să reiasă existenţa autorizaţiei de construire şi a procesului-verbal de recepţie finală. Totuşi, modificările recente ale legislaţiei construcţiilor spun că se poate şi fără.
În Legea nr. 197/2016, care la data de 4 noiembrie, anul trecut, a modificat Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, se prevede, printre altele, că intabularea este posibilă şi în lipsa autorizaţiei de construire, a procesului-verbal de recepţie finală sau chiar a ambelor acte.
Mai exact, intabularea se poate face cu ajutorul unui certificat de atestare a edificării construcţiei, ce este eliberat de autorităţile locale.
Autoritatea locală trebuie să confirme situaţia juridică actuală a construcţiilor
Întrând mai în detaliu, vechile reglementări prevedeau următoarele aspecte: „Construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia finală la terminarea lucrărilor, conform legii, nu se consideră finalizate şi nu pot fi intabulate în cartea funciară”. De aici, o serie de sancţiuni legale.
Noile prevederi schimbă lucrurile astfel: „Construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate”. Dar noua lege spune şi că „dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare, care să confirme că edificarea construcţiilor s-a efectuat conform autorizaţiei de construire şi că există proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor sau, după caz, a unui certificat de atestare a edificării construcţiei, eliberate de autoritatea administraţiei publice locale competentă, care să confirme situaţia juridică actuală a construcţiilor şi respectarea dispoziţiilor în materie şi a unei documentaţii cadastrale”.
Dacă înainte de 4 noiembrie 2016 nu era posibil, acum, fiindcă certificatul de atestare trebuie să indice existenţa autorizaţiei şi a procesului-verbal de recepţie finală, certificatul de atestare a edificării constucţiei nu este condiţionat de cele două documente.
„Certificatul de atestare a edificării construcţiei poate fi emis doar dacă pentru construcţia respectivă fie nu a fost emisă o autorizaţie de construire, fie nu a fost încheiat un proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, fie autorizaţia de construire şi procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor lipsesc. Lipsa unuia sau a ambelor documente nu ar trebui să echivaleze cu o nerespectare a dispoziţiilor în materie, pentru construcţia respectivă”, a explicat, pentru Adevărul, avocatul Cătălin Gherzan.
Certificatul de atestare a edificării construcţiei va putea fi emis doar dacă s-a respectat legislaţia din domeniul construcţiilor. "Concluzia este că intabularea se poate face şi în baza unui certificat de atestare a edificării construcţiei, care este eliberat de autorităţile locale, document necondiţionat de documentele cerute în prima posibilitate", mai spune avocatul Cătălin Gherzan.
Prevederi din două legi diferite care se contrazic una pe alta
Totuşi, la acest moment Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996 încă prevede că intabularea este posibilă doar în baza certificatului de atestare al autorităţilor locale din care să reiasă existenţa autorizaţiei de construire şi a procesului-verbal de recepţie finală.
Practic, avem două prevederi din două legi diferite care se contrazic una pe alta, ceea ce creează probleme în utilizarea certificatului de atestare a edificării construcţiei şi doar modificarea corespunzătoare a prevederilor din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare referitoare la intabulare ar fi în măsură să clarifice lucrurile.
O legislaţie devenită şi mai complicată
Deşi intenţia avută prin introducerea modificărilor a fost aceea de simplificare a intabulării, legislaţia a fost, practic, complicată suplimentar.
Asta pentru că reglementarea certificatului de atestare a edificării construcţiei a fost făcută şi prin introducerea unor măsuri de siguranţă prin care autorităţile locale să nu poată emite acest nou document decât dacă s-a respectat legislaţia construcţiilor.
„În raportul în care s-a propus adoptarea proiectului ce ulterior a devenit Legea nr. 197/2016 se arată că înscrierea construcţiilor în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară va fi efectuată în baza actului administrativ emis de autoritatea competentă să verifice respectarea normelor în construcţii, fapt ce va atrage o reverificare prealabilă înscrierii în cartea funciară de către această autoritate şi, pe cale de consecinţă, diminuarea riscului de a fi înscrise construcţii edificate fără respectarea normelor în construcţii”, încheie avocatul Cătălin Gherzan.