Cinci lucruri pe care trebuie să le faceţi dacă sunteţi victima unei agresiuni. „Lăsaţi-ne să ne facem treaba!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Poliţia Română
Foto: Facebook Poliţia Română

Dacă sunteţi victima unei agresiuni în familie şi nu numai, sesizaţi Poliţia, sub orice formă o puteţi face. Este doar unul dintre sfaturile pe care e bine să le urmaţi. Cinci lucruri simple v-ar putea ajuta în astfel de situaţii.

Ce faceţi dacă aţi devenit victima unei agresiuni?

 Poliţiştii argeşeni arată care sunt cele cinci lucruri importante de care trebuie să ţineţi cont în astfel de situaţii:

1 Conştientizaţi ce vi se întâmplă şi nu acceptaţi situaţia ca pe o stare de normalitate!

2 Sesizaţi Poliţia, sub orice formă o puteţi face!

3 Dacă vă simţiţi în pericol din partea agresorului, solicitaţi poliţistului să vă ajute şi să elibereze un ordin provizoriu de protecţie, cu toate implicaţiile juridice ce decurg de aici!

3 Cereţi ajutorul organizaţiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost, etc!

5 Nu vă retrageţi plângerea! Lăsaţi-ne să ne facem treaba, pentru a vă putea ajuta!

Sfaturi pentru victime ale violenţei domestice

Violenţa domestică este reprezentată de orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală, ce se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.

Este deja cunoscut faptul că, pentru îndepărtarea pericolului care planează asupra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale a părţii vătămate, poliţiştii care intervin la eveniment pot emite un ordin de protecţie provizoriu şi îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spaţiului de locuit.

„ <<Acasă>> trebuie să fie locul în care ne simţim în siguranţă, unde ne putem bucura de căldura sufletească şi, ideal, iubire, indiferent cine locuieşte în acel spaţiu. Când asociem acest cuvânt cu <<violenţa domestică>>, deşi aflată în contradicţie, acest lucru face ca violenţa domestică să fie greu de identificat, de înţeles şi mai ales, de pedepsit", precizează IPJ Argeş.

Câteva aspecte legale

Violenţa domestică este reprezentată de orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală, ce se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.

Referitor la măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, începând cu 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

"Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecţie, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, conform cadrului legal prevăzut de art. 47 din Legea 217/2003.

Totodată, în situaţia în care faptele săvârşite intră şi sub incidenţa altor prevederi de natură penală, persoana în cauză va răspunde conform legii", precizează IPJ Argeş.

Mai multe informaţii despre Ordinul de protecţie provizoriu puteţi accesa gratuit AICI.

 Vă recomandăm să mai citiţi:

 Un piteştean şi-a agrsat soţia şi şi-a atacat fiul cu un cuţit imediat după ce împotriva sa a fost emis un ordin de protecţie

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite