Cel mai important castru roman de la graniţa cu dacii liberi va fi restaurat şi redat publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul Sigiliul Romei în Argeş, la Castrul Jidova Foto CJ Argeş
Festivalul Sigiliul Romei în Argeş, la Castrul Jidova Foto CJ Argeş

Autorităţile judeţene vor să facă din castrul roman de la Jidova un obiectiv de referinţă pentru România printr-o finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Situat la intrarea dinspre sud în municipiul Câmpulung, în cartierul Pescăreasa, la marginea şoselei Piteşti-Câmpulung, între drumul naţional şi Râul Târgului, castrul mare din punctul „Jidova” este cea mai importantă şi mai bine păstrată construcţie militară de acest gen de pe traseul Limesului Transalutanus, fosta graniţă fortificată dintre teritoriul cucerit de romani şi dacii liberi.

În incinta castrului se păstrează o parte din clădirile romane (Principia - comandamentul, Praetorium - clădirea comandantului, clădirea ofiţerilor, Horreum - magazia de cereale). 

Pe latura de sud a fost reconstituit un turn de curtină şi, parţial, turnurile porţii Praetoria (poarta principală de intrare), turnul semirotund din colţul de sud-vest, cât şi celelalte turnuri ale porţilor Decumana, Dextra şi Sinistra de pe laturile nord, est şi vest.

Ce atrage cel mai mult curiozitatea vizitatorilor, dincolo de valoarea istorică în sine a întregului monument istoric, este ingeniosul sistem de încălzire specific tehnicii romane, aşa-numitul hypocaustum, instalaţia utilizată de romani pentru încălzirea taberei, o invenţie a secolul I Î.Hr, folosită de ei şi la case, edificii publice şi băi, instalaţie bazată pe circulaţia aerului cald pe sub podele şi prin pereţii dubli. 

Este vorba de un sistem realizat din cărămizi şi tuburi, materialele confecţionate din lut având nu doar rezistenţa tehnică necesară, ci şi proprietatea de a înmagazina o mare cantitate de căldură pe care o eliberau lent după oprirea focului.

Istoria prinde viaţă la Castrul roman Jidova, principala fortificaţie a Imperiului Roman de la graniţa cu
Istoria prinde viaţă la Castrul roman Jidova, principala fortificaţie a Imperiului Roman de la graniţa cu

Castrul Roman Jidova - Foto: Muzeul Judeţean Argeş

    

Sunt suficiente argumente care arată că fosta construcţie fortificată merită pusă în valoare, ca un tot unitar, pentru a deveni obiectiv de interes naţional.

Sunt vizate lucrări de restaurare, consolidare şi punere în valoare

Consiliul Judeţean Argeş a aprobat în ultima decadă a lunii mai proiectul privind „Reabilitarea, conservarea şi punerea în valoare a Castrului Roman Jidava (Jidova)”, pentru depunere spre finanţare, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. 

Alocarea financiară maximă este de 2.155.000 euro/castru pentru componenta de reabilitare a infrastructurii specifice şi de 30.000 euro/destinaţie pentru componenta de digitalizare a valorilor aferente, marcarea şi semnalizarea rutei/obiectivelor incluse în cadrul rutei, marketing şi management.

Proiectul are ca obiective principale lucrări de restaurare, consolidare şi punere în valoare a porţii principale de acces în castru – poarta Praetorian, punerea în valoare şi includerea în circuitul de vizitare a “clădirii ofiţerilor” şi a apartamentului centurionului din baraca aflată în Retentura Dextra, precum şi intervenţii de reconsolidare a zonelor restaurate în anii ’70 şi ’80, păstrând cota de nivel până la care au fost ridicate zidurile construcţiilor antice la momentul respectiv. 

Proiect de reabilitarea, conservarea şi punerea în valoare a Castrului roman Jidova
Proiect de reabilitarea, conservarea şi punerea în valoare a Castrului roman Jidova

Festivalul Sigiliul Romei în Argeş, la Castrul Jidova Foto CJ Argeş

De asemenea, este vizată refacerea expoziţiei permanente a sitului, utilizând instalaţii de tip Virtual reality şi alte tehnici multimedia, precum şi organizarea unui centru ştiinţific de studiere a Limes-ului Transalutan.   

“Restaurarea şi consolidarea edificiilor din castru, alături de regândirea spaţiului expoziţional şi organizarea unui centru de studiu cu capacitate mică de funcţionare vor face din castrul roman de la Jidova un obiectiv de referinţă pentru România. În plus, acest model: sit, muzeu de sit şi centru de cercetare care funcţionează împreună se aplică peste tot în Europa şi mai puţin în România”, precizează Consiliul Judeţean Argeş.

Proiect de reabilitarea, conservarea şi punerea în valoare a Castrului roman Jidova
Proiect de reabilitarea, conservarea şi punerea în valoare a Castrului roman Jidova

Festivalul Sigiliul Romei în Argeş, la Castrul Jidova Foto CJ Argeş

Săpături arheologice

Lucrurile s-ar putea schimba printr-o finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă consideră şi conducerea Muzeului Judeţean Argeş.

“De 12 ani, de când a intrat în proprietatea Consiliului Judeţean Argeş, aici sunt efectuate săpături arhelogice. În 2021, arheologii Muzeului Judeţean Argeş, Ion Dumitrescu şi Florian Matei Popescu, au găsit o inscripţie pe cărămidă, a doua de pe Limesul Transalutanus (precedenta a fost descoperită în castrul de la Săpata şi tot în 2021 a fost scoasă la suprafaţă şi extinderea casei comandantului”, explică managerul Muzeului Judeţean Argeş, Cornel Popescu.

Tot referitor la acest castru, merită amintit faptul că există documente istorice care leagă de Jidova o trupă militară a armatei imperiale romane care a activat pe Limesul Transalutan, cantonată chiar în acest castru. Mai exact, o atestare expresă a unei trupe auxiliare alcătuită din luptători orginari din Commagena, o regiune a provinciei romane Syria: Cohors Prima Flavia Commagenorum.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Ingenioasa construcţie de acum 2.000 de ani cu încălzire prin pardoseală şi pereţi: lucruri ciudate despre Castrul Jidova, graniţa dintre romani şi dacii liberi.

Istorie pe viu în castrul Jidova din Argeş, principala fortificaţie a Imperiului Roman de la graniţa cu Dacia barbară

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite