Campioana națională de la sat. O fetiță de 12 ani face naveta 50 de kilometri ca să practice jiu-jitsu brazilian

0
Publicat:

În vârstă de doar 12 ani, Alina Zmarandache locuiește în satul Crucișoara din Argeș, aflat la peste 26 de kilometri de Pitești și face naveta pentru a practica sportul preferat: jiu-jitsu brazilian.

Alina Zmarandache este campioană națională la jiu jitsu brazilian FOTO arhiva personală
Alina Zmarandache este campioană națională la jiu jitsu brazilian FOTO arhiva personală

Alina a reușit în luna noiembrie să obțină titlul de campioană națională la București la categoria sa de vârstă, competiție pentru care s-a pregătit trei luni. Iar anul trecut a obținut titlul de vicecampioană națională la jiu-jitsu brazilian.

Inițial a practicat judo, iar de doi ani practică jiu-jitsu brazilian de doi ani și, deși costurile cu naveta și antrenamentele nu sunt deloc mici și se descurcă greu, nu se lasă și nu renunță la pasiunea sa și la performanță.

„Inițial, părinții mi-au zis că nu o să îmi placă jiu-jitsu brazilian, că e sport de băieți, dar după ce m-am acomodat le-am spus că vreau să fac acest sport în continuare și m-au susținut mereu. E un sport foarte frumos și chiar îmi place să îl practic”, a declarat Alina Zmarandache pentru ”Adevărul”.

În cele trei zile în care antrenamente (lunea, miercurea și vinerea), vine acasă de la școală, mănâncă de prânz, își face temele și pleacă la antrenamente. Când ajunge la Pitești după ce 26 de kilometri parcurși cu un maxi-taxi în minimum 30 de minute, ia un autobuz din oraș și merge la sala de antrenamente.

În total, naveta dus-întors Crucișoara-Pitești durează aproximativ trei ore în fiecare dintre cele trei zile în care se antrenează intens la jiu-jitsu brazilian. Fiecare antrenament durează două ore. Însă, cu toate că programul este unul foarte intens, Alina nu se dă bătută niciodată, pentru că își dorește să facă o carieră la vârf în acest sport de contact.

Alina Zmarandache face trei antrenamente pe săptămână FOTO arhiva personală
Alina Zmarandache face trei antrenamente pe săptămână FOTO arhiva personală

Elevă în clasa a VI-a, Alina este o fată silitoare și la școală, materiile sale preferate fiind engleza și româna. Campioana națională la jiu-jitsu brazilian s-a decis și în ceea ce privește traseul educațional: va urma Liceul cu Program Sportiv din Pitești.

„În afară de cele trofee naționale mai am șapte trofee în palmares la diverse competiții. Îmi doresc ca în viitor să îmi deschid propria mea sală de sport. Sunt foarte decisă să lupt pentru visul meu pentru că știu ca pot ajunge acolo, mai ales că părinții, profesorii, antrenorii și prietenii îmi sunt alături”, mai spune Alina Zmarandache.

Tânăra se pregătește la clubul MatSide Pitești, unde antrenorii săi sunt Cătălin Vlad și Mihai Buidan. În vara acestui an, Alina va participa la Campionatul European de Jiu Jitsu Brazilian, competiție ce se va desfășura în Țările de Jos, dorința sa cea mare și declarată fiind aceea de a obține o medalie.

Creat la începutul secolului al XX-lea de către familia Gracie, din Brazilia, jiu-jitsu brazilian este un sport de contact ce se bazează pe lupta la sol și care prin folosirea tehnicilor articulare și a strangulărilor îl forțează pe oponent să renunțe la luptă. Acest sport poate fi practicat si pentru auto-apărare.

Jiu-jitsu brazilian a ajuns faimos pe glob la începutul anilor '90, atunci când brazilianul Royce Gracie, a câștigat primul, al doilea și al patrulea Ultimate Fighting Championship (UFC), competiție cu reguli limitate în stil eliminatoriu, ce opunea practicanți din cele mai diferite stiluri, fără categorii de greutate sau limită de timp.

Jiu-jitsu brazilian a început să fie practicat în mod organizat în România în 2004. În anul 2006, în țara noastră a fost creată Organizația Română de Jiu-Jitsu Brazilian (ORBJJ).

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite