Alifia de gălbenele făcută în casă, la îndrumarea unui naturist. Este remediu excelent pentru piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galbebele https

N-are cele mai exotice ingrediente (se foloseşte inclusiv untură de porc la prepararea ei), dar are principii active care o fac eficientă în uz cosmetic şi terapeutic, în caz de arsuri solare şi depigmentări. Este vorba despre alifia de gălbenele, pe care o putem prepara acasă.

Suntem în plin sezon de recoltare a  gălbenelelor, sezon care a început în iunie şi care se va prelungi până în toamnă, iar dacă vrem să ne facem stocuri de gălbenele pentru la iarnă, avem materie primă din belşug, în parcuri şi gradini, pe lângă case şi poteci ori la marginea drumurilor.
 

Le putem folosi la prepararea ceaiurilor şi tincturilor, pentru  tratarea inflamaţiilor gastrointestinale, gastritelor hiperacide, ulcerelor, colecistitelor, dischineziei biliare, creşterea secreţiei de bila a celulelor hepatice, împotriva hemoroizilor (antiinflamator hemoroidal, cicatrizant intern sau contra dismenoreei), desigur la indicaţia unui medic, pentru că plantele medicinale, în general, nu sunt chiar inofensive, aşa cum mulţi dintre noi ar fi tentaţi să creadă.

Ce le recomandă pe gălbenele ca remedii împotriva atâtor afecţiuni sunt tocmai substanţele active conţinute de plantă: uleiuri eterice, substanţe amare, saponozide şi alcooli, flavonoide, carotenoizi, vitamina C, steroli, acizi, mucilagii şi răşini.

Ingrediente naturale

Efectul antiseptic, antimicrobian, cicatrizant şi imunostimulator recomandă gălbenelele şi la prepararea unor preparate cosmetice, pentru tratarea diverselor probleme ale pielii. 

„Din gălbenele se poate prepara inclusiv o alifie eficientă în diverse boli dermatologice sau pentru întreţinerea pielii şi mai ales în tratarea arsurilor solare. Avem nevoie de 25 g de flori proaspete de gălbenele care se pun în 100 grame de untură de porc încinsă şi se lasă la foc mic 12 minute, timp în care amestecăm încet. A doua zi, se încălzeşte din nou amestecul. Preparatul obţinut se strecoară printr-un tifon şi se depozitează într-un borcan, storcând bine conţinutul rămas în tifon. Alifia astfel obţinută se aplică în straturi subţiri pe zonele corpului cu arsuri solare”, explică, pentru „Adevărul”, Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Specialistul în fitoterapie recomandă unguentul de gălbenele şi pentru ameliorarea depigmentărilor cauzate de contactul cu substanţe chimice sau expunerea la radiaţii.

Nu trebuie să exagerăm cu aplicarea alifiei

Deşi este un preparat de uz extern, specialistul recomandă administrarea cu prudenţă a alifiei în cazul persoanelor care au sensibilitate alergică la polenul plantelor, celor care iau medicamente sedative sau hipotensoare (ştiut fiind că gălbenelele amplifică şi efectele acestora).

Vă mai recomandăm şi:

Spitalul Judeţean Piteşti, în scandalul locuinţelor de serviciu: „Doctoriţa vine de la Craiova zilnic şi este mamă a doi copii“

Ministerul Sănătăţii, sesizat să trimită Corpul de Control la Spitalul Argeş. Un chirurg navetist a reclamat că locuinţele de serviciu se dau pe „pile“

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite