6,3 milioane de euro. Atât trebuie să recupereze municipalitatea piteşteană de la autorii prejudiciului din Dosarul Publitrans

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Local Piteşti este parte civilă în dosarul de corupţie în care primarul Tudor Pendiuc a fost trimis în judecată  pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Din sechestrul pus pe o parte din averea acestuia şi a celorlalţi inculpaţi din Dosarul Publitrans, municipalitatea piteşteană trebuie să recupereze, în cazul în care aceştia vor fi găsiţi vinovaţi, cele 6,3 milioane de euro cu care a fost prejudiciată.

La  sfârşitul anului trecut, puţin înainte de Crăciun, în ultima şedinţă din 2014, Consiliul Local Piteşti a votat o hotărâre prin care s-a constituit parte civilă în dosarul de corupţie în care este cercetat primarul. Aleşii locali şi-au dat în unanimitate ok-ul pentru proiectul iniţiat în decembrie de viceprimarul Cornel Ionică, deşi mulţi dintre ei, consilieri locali şi la momentul semnării contractului, în 2007, au votat şi pentru păguboasa asociere a Publitrans (firma Consiliului Local) cu societăţile private CNCD şi Girexim SA.

Până acum, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând primarului Pendiuc Tudor şi fiicei sale Emanuela Elena Pendiuc, dar şi asupra averilor lui Valentin Vişoiu, Constantin Scarlat, Gheorghe Văsîi, precum şi asupra autobuzelor S.C. CNCD S.A. DNA a evidenţiat în rechizitoriu un prejudiciu adus bugetului local al Municipiului Piteşti de  6,3 milioane euro şi, săptămâna trecută, a trimis “Dosarul Publitrans”, spre judecare, Tribunalului Bucureşti, cu propunerea de menţinere a măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 
 

Tudor Pendiuc este acuzat în acest dosar de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, încheierea, executarea şi prelungirea contractului de asociere în participaţiune între societatea Consiliului Local Piteşti, Publitrans 2000 S.A. şi societăţile comerciale private CNCD şi Girexim Universal S.A, pentru care primarul Tudor Pendiuc ar fi intervenit, au fost realizate sub umbrela „Strategiei de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în municipiul Piteşti” care prevedea ca S.C. Publitrans 2000 S.A. să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziţionate de Consiliul local prin alocare de fonduri. “Prevalându-se de această nevoie socială, primarul Pendiuc Tudor ar fi făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere in participaţiune între S.C. Publitrans 2000 S.A. şi societăţile private CNCD S.A. / S.C. Girexim Universal S.A, în folosul ultimelor două societăţi”, se arată în rechizitoriul DNA. 
 

În “Dosarul Publitrans”, pe lângă primarul Tudor Pendiuc şi fiica sa Ema Pendiuc, au mai fost trimişi în judecată Carmen Lis,  secretara şi consiliera primarului,  oamenii de afaceri Valentin Vişoiu, Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat, directorul general al S.C. Publitrans S.A., Aurelian Roman, directorul tehnic Manuel Rotaru şi directorul economic Elena Berinde, precum şi directorul executiv al Primăriei Piteşti, Emilian Nechita. În listă se mai regăsesc Ion Constantin, consilierul lui Tudor Pendiuc pe probleme legislative şi Corina Ivan, şefa serviciului Monitorizare servicii publice din cadrul Primăriei Piteşti. Mihai Petria şi Alexandru Doru Petria, tată şi fiu, ultimul ofiţer DNA, inculpaţii care l-au avertizat pe primar, indirect, prin intermediul secretarei acestuia, asupra percheziţiilor ce urmau să se facă la primărie şi la locuinţa acestuia sunt, la rândul lor, trimişi în judecată. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite