Spitalul Vechi din Piatra Neamţ aşteaptă să fie demolat: ori de un cutremur, ori de autorităţi
0Cea mai veche unitate spitalicească din Piatra Neamţ, construită în urmă cu aproape 80 de ani de Regele Carol al II-lea, prezintă risc seismic în exploatare fiindu-i afectată structura de rezistenţă.
Spitalul Vechi din Piatra Neamţ, corp de clădire ce face parte din structura Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ, reprezintă o adevărată „bombă cu ceas” pentru pacienţii şi cadrele medicale care lucrează aici.
În acest pavilion sunt 250 de paturi pentru pacienţi şi aici funcţionează centrul de dializă, precum şi secţiile Boli Interne, Neurologie, Endocrinologie sau Reumatologie. Până în acest an, tot aici a funcţionat şi Cardiologia, care a fost mutată însă în Spitalul Nou, corpul de clădire care preia cea mai mare parte a pacienţilor Spitalului Judeţean Neamţ.
Spitalul Vechi este în pericol ca la un seism puternic să se prăbuşească, concluzia fiind stabilită în urma mai multor expertize efectuate în ultimii ani. Construit în anul 1935, în timpul Regelui Carol al II-lea, spitalul a purtat la început numele fostului ministru al Sănătăţii Emil Costinescu. În cei aproape 80 de ani de funcţionare, acest edificiu a fost afectat de cutremurele din anii '40, '77, '86 şi '90, mişcările tectonice şubrezindu-i serios structura de rezistenţă.

Situaţia gravă în care a ajuns clădirea s-a datorat şi faptului că în cele opt decenii nu s-au mai făcut lucrări esenţiale de consolidare şi modernizare. De la începutul anilor 2000 s-au făcut studii de fezabilitate care au concluzionat că lucrările de consolidare şi reparaţii nu rezolvă problemele de siguranţă în exploatare, şi, în plus, sunt mai costisitoare decât demolarea şi construirea unui nou pavilion.
Astfel, în 2006 o expertiză tehnică arăta că acest corp de clădire trebuie demolat deoarece consolidarea ar fi fost mult mai scumpă. A rămas însă nerezolvată cea mai grea problemă, cea de găsire a fondurilor, o astfel de investiţie fiind estimată de şefii spitalului la circa 100 de milioane de euro.
„Vrem să ridicăm un nou spital cu aproximativ 400 de paturi, iar pentru aceasta avem nevoie de circa 100 de milioane de euro. Vrem să obţinem aceşti bani prin intermediul fondurilor europene şi, deşi nu este un lucru deloc simplu, suntem încrezători că vom reuşi. Am făcut deja o parte dintre documente şi la finalizarea proiectelor vrem să le depunem la agenţiile de specialitate. Suntem conştienţi că un astfel de proiect poate părea o utopie, dar trebuie încercat”, spunea la începutul acestui an doctorul Ioan Lazăr, managerul Spitalului Judeţean Neamţ.
Până când autorităţile judeţene vor găsi bani pentru o nouă clădire, în pavilionul şubrezit au apărut fisuri în pardoseli la toate etajele, în diafragmele de zidărie, în parapeţi, socluri şi tavane, iar în subsol apar periodic infiltraţii.
Pe aceeaşi temă:
Taxa de barieră bate coplata la Spitalul Judeţean de Urgenţe Neamţ