Oraşul Roman, noul pol de interes pentru firmele care vin să investească în judeţul Neamţ
0În ultimii doi ani, firme autohtone sau din străinătate preferă să-şi deschidă linii de producţie în Roman, sau în vecinătatea municipiului, pe motiv de poziţie strategică şi facilităţi oferite de autorităţile locale.
Primul semn a fost dat de societatea AdePlast care, la interval de două luni, a deschis în primăvara anului trecut (aprilie), la Cordun, în imediata vecinătate a municipiului Roman, o fabrică de adezivi şi o fabrică de polistiren. Investiţia totală pentru cele două unităţi de producţie a însemnat 16 milioane de euro şi crearea a 50 de locuri de muncă, într-o primă fază.
În cazul fabricii de producere a adezivilor şi gleturilor era vorba şi de o premieră, în condiţiile în care tehnologia se realizează pe verticală, principalul pilon al fabricii fiind un turn de 47 de metri structurat pe şapte etaje, producţia fiind complet mecanizată. Capacitatea de producţie a fabricii de mortare uscate este de 450.000 de tone pe an.
„Dincolo de piedicile care ni s-au pus în alte localităţi, la Cordun este pentru prima dată, în ultimii 20 de ani de investiţii, când primăria a pus indicatoare către fabrică. Locul pentru construirea noii fabrici a fost selectat graţie poziţiei strategice deosebite, având deschidere către drumul european E 85”, a declarat Marcel Bărbuţ, proprietarul companiei AdePlast.
Omul de afaceri Marcel Bărbuţ între primarii de Roman (stânga) şi al comunei Cordun, la inaugurarea AdePlast:

Fabrica de polistiren de lângă Roman, cu o capacitate de 700.000 de metri cubi pe an, a fost inaugurată pe 1 iunie 2013 şi a fost gândită să livreze producţia la export spre Ucraina şi Republica Moldova.
Fabrica de adezivi de la Cordun dată în funcţiune în aprilie 2013:

Americanii deschid la Roman o fabrică de airbaguri auto
O altă investiţie care va aduce locuri de muncă în Roman şi zona învecinată este cea a companiei americane TRW Automotive, liderul mondial în furnizarea echipamentelor de securitate pentru automobile-airbaguri.
Compania, care are peste 60.000 de angajaţi în lume, în 185 de reprezentanţe din 26 de ţări, a anunţat că în aprilie 2014 va inaugural la Roman o linie de confecţii airbaguri auto pentru care are nevoie, anul acesta, de 500 de angajaţi.
„Se dispune deja de o forţă de muncă excelentă în România şi credem că oraşul Roman este o locaţie optimă în ceea ce priveşte abilităţile şi infrastructura. Se estimează ca fabrica să angajeze 500-600 de persoane până la sfârşitul anului 2014 şi încă 1.000 de persoane până în 2017”, a precizat Frank Mueller, vicepreşedinte al Global Occupant Safety Systems şi manager general al TRW după o întâlnire avută cu primarul municipiului Roman, Laurenţiu Leoreanu.
TRW Automotive a ajuns în România în urmă cu zece ani, şi a deschis o primă unitate la Timişoara unde sunt îmbrăcate volanele în piele. Americanii şi-au extins apoi activitatea la Baia Mare, Oraviţa, Lupeni şi Marghita, aceste unităţi însumând 3.500 de angajaţi.
„Este un proiect generos de care sunt mândru că am putut să-l aduc la Roman, după o luptă şi cu alte ţări din Europa, dar şi cu alte două locaţii posibile din ţară. Acum când peste tot se închid societăţi noi am intrat într-o competiţie internaţională şi internă”, a declarat primarul de Roman, Laurenţiu Leoreanu.
Fabrica de la Roman va realiza airbaguri pentru mărci de automobile precum
Logan, Renault, Mercedes sau Chrysler.
Facilităţi pentru investitori
Pentru a-i atrage pe americani la Roman, autorităţile locale au fost dispuse să acorde şi facilităţi fiscale. Astfel, societatea care deţine terenul pe care se construieşte fabrica, a beneficiat de o scutire de la plata impozitului pe teren, iar reducerea impozitului pe clădiri se va aplica la finalizarea lucrărilor de construcţie. Scutirea se încadrează în bugetul alocat schemei de minimis, respectiv 60.000 de euro. Facilităţile fiscale au fost acordate pentru reabilitarea şi modernizarea halei şi pavilionului administrativ, condiţie impusă de reprezentanţii TRW.
„Este prima dată când Romanul acordă o astfel de schemă de ajutor. Se pare că investiţia va ajunge unde va între 15 şi 20 de milioane de euro, deci e vorba de unul dintre cei mai importanţi investitori”, a mai declarat primarul Leoreanu.
Citeşte şi:
Praktiker a vândut cele 27 de magazine din România unui om de afaceri turc
Lista completă a investiţiilor programate în Iaşi în 2014. Capitolul "investiţii noi" este invizibil