Muntele Cozla o ia ameninţător la vale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele trecute au avut loc alunecări de teren pe o suprafaţă de o mie de metri pătraţi şi au fost dezrădăcinaţi copaci. Drumul de acces construit pentru infrastructura turistică a oraşului a agravat instabilitatea versantului, spun specialiştii.

Alunecările s-au produs în zona în care a fost construit drumul de acces pentru utilajele şi materialele folosite pentru construirea telegondolei şi a pârtiei de schi.

Citeşte şi:

Apele sapă lângă un picior al telegondolei


Argila din stratul de suprafaţă al versantului a fost dislocată, producând dezrădăcinarea a numeroşi copaci. Alunecarea de teren este vizibilă din oraş, dar nu pune în pericol, încă, imobilele construite la baza muntelui.


Noroi curs la vale


„Câinele meu a intrat în noroiul curs la vale şi s-a blocat acolo, ca în nisipurile mişcătoare. A trebuit să merg după el să îl scot şi aşa am văzut dezastrul care se întinde pe mai mult de o mie de metri pătraţi“, a spus Adrian Breţcanu, un pietrean care locuieşte la poalele Muntelui Cozla.


Această alunecare de teren vine după ce, în urmă cu o săptămână, s-a mai petrecut un astfel de fenomen. Atunci, apele pluviale au antrenat în oraş câteva sute de tone de pământ de umplutură de lângă primul stâlp al telegondolei de pe munte. Cele două alunecări au intrat în atenţia şefilor oraşului, chiar dacă n-au fost la faţa locului să verifice situaţia.

„La nivelul conducerii Primăriei Piatra Neamţ s-a luat decizia să se comande o expertiză geologică şi hidrologică, iar apoi să se ceară soluţii din partea constructorilor. Cu fonduri proprii sau cu fonduri atrase din alte surse, va trebui să stopăm alunecările de teren de pe Cozla“, a declarat Bogdan Puşcaşu, administratorul oraşului Piatra Neamţ.


Consolidare de urgenţă


Geologii spun că Muntele Cozla este alcatuit din straturi de diferite marne, din şisturi argiloase în care se găsesc numeroase fosile de peşti şi alge. În istoricul acestui munte cea mai neagră zi este data 31 mai 1897 când, o parte a versantului s-a dislocat prin alunecare de teren şi a acoperit izvoarele de ape minerale amplasate la bază, afectând şi numeroase case.


„Structura Muntelui Cozla prezintă un mare grad de instabilitate şi impune lucrări de consolidare urgente“, a declarat Cristi Grecu, inginer de îmbunătăţiri funciare din Bucureşti, originar din judeţul Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite