Monument istoric din Neamț, închis 12 ani din pricina unei centrale termice. Povestea Poştei din Piatra Neamţ FOTO

0
Publicat:

Din pricina unei centrale termice, un monument istoric din Neamț a fost închis 12 ani. Povestea Poştei din Piatra Neamţ este aidoma altor imobile, care riscau să aibă o soartă incertă.

Poșta Centrală din Piatra Neamț a fost redeschisă FOTO Poșta Română
Poșta Centrală din Piatra Neamț a fost redeschisă FOTO Poșta Română

Clădirii din centrul municipiului Piatra Neamț i s-au pus lacăte din motive obscure, iar ani de zile, cei care s-au perindat la şefia Poştei Române n-au găsit fondurile necesare pentru demararea lucrărilor de reabilitare, unele necesare ca urmare a degradărilor survenite în perioada cât sediul nu a fost folosit.

Pentru ca în imobil să funcţioneze în continuare Poşta Piatra Neamţ, trebuiau achiziționate două banale centrale termice, dar nu s-au găsit bani. Vasile Trifescu, lider de sindicat, a susţinut că intenţionat nu s-a dorit acest lucru, deoarece persoane interesate doreau deschiderea unui cazino în acel monument istoric.

„Mai întâi s-a stricat un cazan de la vechea instalaţie, al doilea nu avea autorizaţie. Lucrătorii se încălzeau cum puteau, cu radiatoare şi instalaţia electrică a cedat. Mai săreau siguranţele. Bani pentru două centrale termice de apartament, care ar fi rezolvat problema încălzirii, nu s-au găsit“, a detaliat liderul sindical.

Apoi s-a decis închiderea sediului, iar într-o iarnă, pentru că nu fusese scoasă apa din instalaţia termică, conductele şi caloriferele au plesnit din cauza îngheţului. Şi aşa se face că instituţia s-a mutat în diverse locaţii de prin Piatra Neamţ, plătindu-se chirii foarte mari. Au fost preferate unele anume, scumpe, deşi mai erau şi altele, mai ieftine.

Imagine din interiorul monumentului istoric FOTO Poșta Română
Imagine din interiorul monumentului istoric FOTO Poșta Română

În urmă cu vreo doi ani, o „minune“ avea să se producă. Poşta Română a alocat bani pentru reabilitarea monumentului istoric din Piatra Neamţ, proiectul fiind în valoare de 2,7 milioane de lei. Lucrările au demarat în ianuarie 2022, fiind terminate în timp record, astfel că la mijlocul acestei luni sediul a fost redeschis pentru public.

„În 2022 s-au realizat cele mai mari investiţii pentru Poşta Română din ultimii ani. Ne-am dorit să redăm această clădire-simbol clienţilor din Piatra Neamţ, aceasta fiind cea mai mare investiţie finalizată din patrimoniul companiei. Trebuie să tratăm cu respect genul acesta de clădiri istorice şi să le conservăm“, a declarat Valentin Ştefan, directorul Poştei Române.

Proiectul de reabilitare a presupus intervenţii „delicate“ la arhitectura interioară şi, exterioară, plus la acoperiş, instalaţiile electrice, termice şi sanitare. Acum, cei ce păşesc în sediul renovat beneficiază de ghişee pentru persoane fizice şi juridice dotate cu facilităţi moderne pentru a eficientiza fluxul de lucru şi timpii de aşteptare.

Imobilul a fost construit la începutul anilor 1930 FOTO Dan Sofronia
Imobilul a fost construit la începutul anilor 1930 FOTO Dan Sofronia

Poşta Centrală a fost construită la începutul anilor 1930, de către antreprenorul italian Carol Zane, un prieten al Regelui Carol I. Inginerul italian a realizat cele mai frumoase construcţii din Neamţ, între ele fiind Muzeul de Artă, Muzeul Cucuteni, Casa Lalu, Palatul Regal din Bicaz (reşedinţa de vară a suveranilor României), cabana Dochia de pe vârful Ceahlăului etc.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite