FOTO Prin Jgheabul cu Hotar, unul din cele mai frumoase trasee montane din Ceahlău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ascensiunea prin Jgheabul cu Hotar spre platoul Dochiei dezvăluie frumuseţea sălbatică a muntelui Ceahlău indiferent de sezon. Traseul trece prin zone împădurite, pajişti alpine sau jnepeniş înainte de ajunge la cabana din vârful muntelui.

Jgheabul cu Hotar este unul din cele mai frumoase trasee montane din România, destul de frecventat de turiştii care vor să ajungă pe Ceahlău la cabana Dochia sau pe vârful Toaca. 

Traseul are ca punct de plecare staţiunea Izvorul Muntelui (situată la altitudinea de 797 metri) şi urmează poteca prin pădure marcată cu triunghi albastru. Până la drumul axial ce duce mai departe spre staţiunea Durău, calea este comună cu traseul Lutul Roşu. 

Din valea străjuită în partea stângă de Piciorul Răchitiş începe urcuşul potecii pe lângă care susură pârâul Izvorul Alb.

image

Pe măsură ce înaintezi, peisajul devine spectaculos, în faţa ochilor dezvăluindu-se pereţii de piatră ce strâng tot mai mult valea. Primul popas este binevenit la Stânca Dochiei (1185 metri), de sub care curge un izvor cu apă rece ca gheaţa.

Cele mai frumoase trasee montane din România

Într-o a doua etapă a ascensiunii trebuie traversată Poiana la Izvoare, iar urcuşul devine mai anevoios prin zona împădurită. Pe lângă doza de efort care trebuie depusă în această porţiune, traseul te fereşte în timpul verii de arşiţă, iar iarna ninosoarea nu pătrunde ca în zone deschise din masiv.    

Urcuşul continuă pe sub pereţii de piatră şi peste Jgheabul Năruit pornit de sub vârful Toaca. În partea stângă se dezvăluie apoi în partea dreaptă Detunata înconjurată de blocuri de piatră. Valea se deschide, iar poteca duce spre stânga unde sunt Poliţele cu Hotar. O adevărată încercare, în sezonul rece, este traversarea zonei de jnepeni îngheţaţi, parcă pudraţi cu zahăr.

image

Dacă plafonul de nori nu este prea jos, odată ce înaintezi spre platoul de la Dochia se pot vedea turnuri de conglomerate care se continuă până sus la baza vârfului Toaca.

Cele mai frumoase trasee montane din România

Dificultatea traseului este medie, dar iarna, sau în perioadele cu ceaţă densă, porţiunea de jnepeni poate fi cu adevărat dificilă şi pot apărea probleme de orientare.

După o ascensiune de 4-5 ore (în funcţie de sezon), la ieşirea din zona de jnepeni traseul te scoate la cabana Dochia (1750 m), loc de refugiu pentru turişti după o urcare destul de obositoare. Peisajul din vale este copleşitor, iar cei care au putere după un răgaz de câteva minute pot continua drumeţia spre vârful Toaca.

image

Pe aceeaşi temă:

Zece sfaturi utile dacă te rătăceşti pe munte. Cum te orientezi dacă ieşi din traseul marcat şi de ce trebuie să te fereşti ca să nu-ţi pui viaţa în pericol

Jurnal de vacanţă. Gardul Stănilelor, refugiul caprei negre şi pajişti cu floare de colţ, minunile de pe Ceahlău

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite