Dinamita neexplodată, sechestrată sub brazdele sătenilor din Războieni-Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii comunei Războieni din judeţul Neamţ s-au coalizat împotriva firmei de prospecţiuni. Ei nu mai permit cu niciun chip lucrătorilor să detoneze materialul exploziv plantat în subsol.

Sătenii din Războieni sunt decişi să nu mai permită echipelor de la Prospecţiuni SA să detoneze materialul explozibil îngropat ocalităţii în scopul explorării subsolului. După ce s-a lovit de opoziţia vehementă a oamenilor, firma angajată de Romgaz să identifice resurse hidrocarburi şi-a mutat echipele în alte localităţi din judeţ. 

„După primele explozii pe care le-au făcut în comună, deja s-au format cratere de 1,8 metri adâncime şi un diametru de trei metri. Avem fântâni care au secat în zona unde au făcut primele explozii. Nu mai au de ce să mai vină aici, pentru că oamenii şi Consiliul Local au decis să se interzică orice prospecţiuni pe raza comunei noastre. Eventual să vină altă firmă să scoată dinamita rămasă în pământ“, spune Cristian Rusu, locuitor al comunei Războieni.

Nici primarul localităţii nu a reuşit să-i convingă pe săteni să permită echipelor de la Prospecţiuni să detoneze materialul explozibil. 

„Am vorbit cu oamenii, dar nu vor sub nici un chip să îi mai lase pe angajaţii de la  Prospecţiuni să mai desfăşoare activităţi în zonă. Eu am transmis mesajul lor către Prefectură, apoi mesajul prefectului către ei, prin care le-am sugerat că ar fi bine să se termine treaba începută, mai mult de atât nu am ce face“, a declarat Bogdan Ţarălungă, primarul comunei Războieni.

Între timp, sătenii au început lucrările agricole, chiar pe terenurile în care este amplasată dinamita.  

„Când am început să ne revoltăm împotriva lor, echipele de la Prospecţiuni au venit şi au tăiat firele, dar au rămas circa 1.000 de batoane de dinamită. Sunt câte patru într-o groapă, a câte 500 de grame fiecare. Eu nu mă pricep, dar cred că dacă e vreun fulger se poate întâmpla o nenorocire, după ce cratere au rămas la exploziile deja făcute“, mai spune Cristian Rusu.

La întâlnirea cu oamenii din Războieni organizată în februarie, unde au participat reprezentanţii firmei Prospecţiuni SA precum şi autorităţi locale şi judeţene, sătenilor li s-a transmis că dinamita îngropată în pământ e biodegradabilă şi se va dezintegra în timp. Teoria nu a fost de natură să-i liniştească însă pe oameni.

Pe aceeaşi temă:

La Războieni, ca la război. Dinamită pentru prospecţiuni, abandonată pe terenurile sătenilor

VIDEO FOTO Revoltă la Războieni, în Neamţ, din cauza forărilor fără acordul proprietarilor. „Ne-au spus că cercetează de ce sunt cutremure în ţară”

Fantoma de la Pungeşti bântuie prin satele din Neamţ. Prospecţiunile cu dinamită, privite cu teamă

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite