Criză majoră a apei potabile la Roman. Primăria consiliază localnicii să dea în judecată furnizorul
0Criza apei a determinat Primăria Roman din Neamț să ia o decizie extremă. Administraţia consiliază asociaţiile de proprietari să dea în judecată furnizorul, deoarece nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de clienţi.

În municipiul Roman din Neamţ, săptămâni în şir au fost restricţii de furnizare a utilităţii, în intervalele orare 13.00-16.00 şi 2.00-6.00, cauza fiind seceta prelungită, pierderile şi avariile nenumărate care apar la reţeaua de distribuţie, una extrem de veche.
Subiectul a iscat mari scandaluri, dincolo de cetăţenii nemulţumiţi fiind şi patimi politice, cu luări vehemente de poziţii, dar soluţii nu s-au prea găsit. Totuşi, zilele trecute, ceva s-a concretizat la o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ (CJSU).
Apa nu va mai fi oprită ziua. S-a mai luat decizia ca pentru alimentarea corespunzătoare a Romanului să se apeleze la firma ApaVital Iaşi, pentru că ApaServ Neamţ nu o poate face la parametri optimi. Puţurile de captare de la staţia societăţii din Neamţ nu asigură necesarul, nefiind făcute investiţii de ani, dar şi seceta a contat.
Dincolo de acestea, Primăria Roman consiliază asociațiile de proprietari din municipiu, care sunt în număr de peste 80, pentru a deschide procese. Disconfortul creat clienților companiei a fost foarte mare și se dorește o scădere a facturilor.
„Am avut o şedinţă cu asociaţiile de proprietari şi le-am consiliat, prin departamentul de specialitate, să dea în judecată compania, pentru reducerea facturilor proporţional cu numărul de ore în care operatorul nu a furnizat apă“, a declarat primarul Leonard Achiriloaiei.
În Roman se estimează că pierderile în reţea sunt de peste 50%. În şedinţa CJSU s-a mai decis ca, până la 15 noiembrie, să se facă un plan de investiţii pentru diminuarea pierderilor şi lucrări la staţia de captare, pentru aducerea apei în puţuri. Anii trecuţi, pentru acest lucru a fost deviată albia Moldovei.
„ApaServ, cu fonduri europene, va realiza investiţii la aducţiunea de apă şi la captare, cu 20 milioane de euro, iar primăria trebuie să găsească soluţii pentru modernizarea conductelor. Suplimentarea cantităţii de apă nu va rezolva însă problema reţelei care în proporţie de peste 65% este expirată, unele ţevi fiind din 1904“, a menţionat prefectul Adrian Niţă.