Chefliii refuză nota de plată din spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vreme ce doctorii salută această iniţiativă, iubitorilor de licori bahice li se pare o mare nedreptate.

Unităţile spitaliceşti din judeţ sunt asaltate la fiecare final de săptămână de zeci de petrecăreţi care uită numărul paharelor. Asistenţa sanitară şi transportul celor care ajung aproape în comă alcoolică îi costă pe medicii nemţeni zeci de mii de lei lunar. Doar pentru pacienţii turmentaţi pe care i-au tratat în luna martie spitalele au cheltuit peste 30.000 de lei.

În Parlament a ajuns însă un nou proiect de lege, care le pregăteşte chefliilor o notă de plată şi în spitale. După adoptarea acestuia, petrecăreţii au de achitat cel puţin 600 de lei pentru o internare de o zi şi 1.500 de lei pentru cei care rămân mai multă vreme pe patul de spital. Cadrele medicale abia aşteaptă intrarea în vigoare a noii legi.

„Toate acele sume care merg spre aceste servicii ar putea fi valorificate în aparatură medicală de calitate sau îmbunătăţirea serviciilor oferite pacienţilor cu boli cronice“, a declarat doctorul Letiţia Damoc, manager la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Neamţ. Alţi medici sunt rezervaţi cu privire la efectele noii măsuri.

„Acum aproximativ patru ani am impus celor care sufereau din cauza alcoolului să-şi plătească tratamentul. Cei care nu aveau bani erau obligaţi să-şi lase buletinul gaj. În decurs de un an am strâns un teanc de buletine şi niciun leu“, a declarat Gabriela Chitoşca, şefa Secţiei Primiri Urgenţe.

Petrecăreţii spun că oricum nu plătesc

Amatorii de băutură spun pe de altă parte că o nouă lege nu i-ar afecta cu nimic. „Eu nu sunt băutor înrăit, dar am o obişnuinţă. Dimineaţa, cafeaua merge numai cu rom. Altfel e seacă. Nu am mai auzit de o lege care să mă oblige să nu beau, că beau pe banii mei“, spune hotărât Mircea Pop (62 de ani).

Deşi a ajuns în spital de două ori cu preinfarct şi medicii i-au interzis alcoolul, Ion Rotărel nu se sperie şi crede că a plătit destul la stat pentru ca la bătrâneţe să se bucure de viaţă. „Am cotizat 35 de ani la stat şi nu voi da un şfanţ prin spitale. Mai bine mor la birt“, completează Ion Rotărel, de 68 de ani.

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite