Amendă primită de un culegător de trufe. Diamantele pământului i-au adus necazuri

0
Publicat:
Trufele se culeg doar cu autorizație FOTO Ziarul Lumina
Trufele se culeg doar cu autorizație FOTO Ziarul Lumina

Diamantele pământului i-au adus necazuri unui culegător de ciuperci nobile din judeţul Vaslui, care a fost descoperit de silvicultori şi poliţişti din Neamţ, amenda primită pentru un kilogram de trufe găsite prin pădure fiind consistentă.

Pe data de 5 septembrie 2022, vasluianul a ajuns într-o zonă împădurită de pe raza Ocolului Silvic Pipirig, dar exact în acea zi se desfăşura o acţiune a oamenilor legii de la Poliţia Târgu Neamţ şi a personalului de la Direcţia Silvică pentru protejarea fondului forestier şi combaterea delictelor în acest domeniu.

Bărbatul de 47 de ani culesese aproape 1,5 kilograme de „diamantele pământului“, dar nu avea autorizaţie. „Asupra acestuia a fost găsită cantitatea de 1.317 de grame de trufe negre, care a fost confiscată şi predată Ocolului Silvic Pipirig“, a transmis Poliţia Neamţ.

În plus, cel în culpă a fost sancţionat contravenţional, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi aplicarea contravenţiilor silvice, cu o amendă de 2.000 de lei. Trufele, cărora li se mai spune diamantele pământului, sunt considerate un aliment de lux, în funcţie de varietate, un kilogram vânzându-se cu câteva sute de euro.

Culegerea lor se face în condiţii speciale, pe baza unor autorizaţii sau în urma unor licitaţii organizate de Romsilva. Anul trecut, în luna iulie, poliţiştii nemţeni au făcut cea mai mare captură, în maşina unui cetăţean italian fiind găsite 1.170 de kilograme de trufe negre.  Ciupercile au fost evaluate la 600.000 de lei şi au fost confiscate.

Dacă italianul reuşea să le tranzacţioneze doar la „prima mână“, acestea i-ar fi adus un profit de cel puţin zece ori mai mare decât valoarea stabilită. În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracţiunii de furtul oricăror produse specifice ale fondului forestier naţional, faptă prevăzută de Legea 46 din 2008.

Trufele se formează pe sau în apropierea rădăcinilor de stejar, alun, pin sau fag, la circa 10-15 centrimetri adâncime. Astfel, se află în simbioză cu copacul, luând gustul, mirosul şi culoarea specifică. Pentru găsirea lor se folosesc, în general, câini special antrenaţi din rasa Lagotto Romangnolo.

În România sunt mai puţin consumate, doarece preparatele sunt foarte scumpe, trufele exportându-se în stare brută în Italia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Malta sau Statele Unite.

Nicolae Racolţa, autorul cărţii „Ghidul culegătorului de trufe“, spune că trufele sunt nelipsite din meniul celor mai luxoase restaurante din lume. El dă mai multe exemple de preţ, cel mai mare părând a fi la restaurantul „The Fence Gate Inn“ din Anglia. O plăcintă cu ciuperci chinezeşti matsutake, trufe negre, carne de vită Wagyu, ciuperci franţuzeşti, cu sos din vin Chateau Mouton Rothschild din 1982 costă în jur de 11.000 de euro.

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite