Victor Micula este liber de Revelion. Instanţa a amânat procesul ca să-l citeze la... hotel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procesul pentru arestarea lui Victor Micula a fost amânat pe luna ianuarie Foto: captura instagram
Procesul pentru arestarea lui Victor Micula a fost amânat pe luna ianuarie Foto: captura instagram

Tribunalul Bihor a amânat cu o lună judecarea propunerii de arestare în lipsă pe numele lui Victor Micula, în dosarul în care milionarul a fost trimis în judecată alături de patru poliţişti, acuzaţi că l-au protejat şi i-au permis să acceseze baze de date secrete ale MAI

Cererea de arestare preventivă în lipsă a lui Victor Micula a fost formulată de către procurori chiar prin rechizitoriul înaintat instanţei şi a primit termen de judecată luni, 28 decembrie. Anchetatorii îi impută lui Micula jr. că, în loc să se prezinte şi să lămurească acuzaţiile, a sfidat organele de anchetă şi s-a sustras urmăririi penale, atacându-i în mediul online pe ofiţerii DGA care l-au cercetat, catalogându-i infractori pe conturile sale de pe reţele sociale.

Un inculpat, cinci avocaţi

La dezbaterile de luni s-au prezentat, însă, doar cei cinci avocaţi ai tânărului care s-a stabilit încă din vară în Elveţia, unde s-a cazat la un hotel de 5 stele şi se distrează organizând petreceri cu prieteni din România şi transmiţând, prin reţele sociale, lecţii online de educaţie antreprenorială cu premii pentru participanţi. 

Potrivit portalului instanţei, judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus, luni, ca dezbaterile să fie amânate „în vederea îndeplinirii legale a procedurii de citare cu inculpatul”, căruia i se va trimite citaţie în Elveţia, în pofida opoziţiei procurorului, care ar fi atras atenţia că singurul document aflat la dosarul cauzei arată că Victor Micula are reşedinţa la Oradea, iar avocaţii săi nu au prezentat alte acte din care să rezulte că milionarul şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa în hotelul din Elveţia. Ca atare, procesul se poate amâna în neştire, sub acest motiv, deoarece milionarul poate să se mute oricând la o altă adresă. 

Nemulţumirea anchetatorilor este cu atât mai mare cu cât dezbaterile s-au amânat pe 26 ianuarie, anul viitor, un termen pe care îl consideră îndepărtat pentru o astfel de procedură. 

Micula, poliţist pentru o zi

După cum „Adevărul” a mai scris, Victor Micula a fost trimis în judecată pe 18 decembrie alături de patru agenţi de poliţie, Ovidiu Iovian Vaida, Camelia Erdei, Alin Claudiu Zanca, respectiv Claudiu Rengle, cel din urmă pensionat între timp. 

În cauză, sunt incluse mai multe incidente care îl au ca protagonist pe Micula jr. şi care, adunate, dezvăluie modul în care cei patru poliţişti au devenit părtaşi la fărădelegile tânărului milionar.

Din rechizitoriul semnat de procurorul Cristian Ardelean, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, şi transmis, luni, sub formă de extras, la solicitarea „Adevarul”, reies şi fapte care, până acum nu au fost făcute publice. Ca de pildă, că tânărului milionar i s-a încredinţat, de către poliţişti, o autospecială de poliţie (posibil a Biroului Rutier), pe care a condus-o singur prin Oradea, cu semnalele acustice pornite, îmbrăcat în uniformă de poliţist, dar şi că influenţa sa asupra poliţiştilor din Bihor „a ajuns să fie de notorietate” motiv pentru amicii îl sunau atunci când erau opriţi în trafic, „pentru ca inculpatul să-i determine pe poliţişti să nu-i sancţioneze pe prietenii săi”.

Pablo de Bihor

Potrivit rechizitoriului, autoporeclit „Pablo de Bihor” (cu referire la celebrul Pablo Escobar), Victor Micula a exploatat, în mod constant, slăbiciunile morale ale unor poliţisti. El a ajuns să aibă acces direct la logistica Poliţiei, să intre în sediul Poliţiei Oradea în zone în care accesul persoanelor străine este restricţionat, să participe la acţiuni poliţieneşti şi chiar să-l contacteze după miezul nopţii pe şeful Poliţiei Bihor pentru a-i reproşa că poliţiştii de la „mascaţi” au avut „curajul” să-l oprească în trafic, să circule cu viteză pe străzi pietonale aglomerate proaspăt reabilitate din fonduri UE. 

Procurorii îi impută lui Micula că circula cu maşini fără plăcuţe de înmatriculare (foto: stânga), poliţiştii închizând ochii chiar şi la faptul că a intrat cu bolidul pe o pietonală proaspăt reabilitată foto: captură Instagram

victor micula cu bolizii pe pietonala din oradea foto

Procurorul mai arată, în rechizitoriu, că Micula a ajuns să indice poliţiştilor pe cine să sancţioneze şi pe cine nu, să folosească arme din distracţie pe străzile din Oradea, să ignore constant obligativitatea montării plăcuţei de înmatriculare pe autoturisme, să vâneze din elicopter, să-şi atribuie batjocoritor calitatea „chestor de poliţie” în faţa poliţiştilor. „Toate acestea au creat în rândul societăţii percepţia că inculpatul este protejat de organele de poliţie, care, în loc să ia măsuri legale împotriva acestuia, este incapabilă să reacţioneze, şi să-l încurajeze în realitate să săvârşească în continuare fapte antisociale, să transforme localitatea de reşedinţă într-o arenă infracţională, cu sfidarea oricăror reguli de convieţuire socială”, se arată în document.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Procurorii cer arestarea lui Victor Micula. Milionarul e acuzat că i-a sfidat pe anchetatori

Victoraş Micula a fost trimis în judecată. Milionarul chefuia în timp ce procurorii îl aşteptau la audieri - VIDEO

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite