UPDATE. Domeniul de vânătoare al lui Ion Ţiriac din Balc, lovit de pesta porcină africană. Ce se va întâmpla cu cei 700 de mistreţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Adevărul.ro
Foto: Adevărul.ro

Pesta porcină s-a extins şi pe domeniul de vânătoare al magnatului Ion Ţiriac din Balc, în ciuda măsurilor preventive instituite pe întreaga suprafaţă, înconjurată cu gard electric şi cu intrări păzite, pe unde accesul se face doar după dezinfectarea obligatorie.

Potrivit surselor Adevărul.ro, primele semne ale bolii au apărut săptămâna trecută, existenţa virusului fiind confirmată, după analize amănunţite, în cursul zilei de marţi, 5 martie.

Pentru a stopa boala, ar urma să fie sacrificaţi toţi mistreţii aflaţi în crescătorie, al căror număr depăşeşte 700.

„Vom transmite un comunicat pe această temă în cursul zilei de marţi”, a precizat Remus Moţoc, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor.

UPDATE. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a confirmat, marţi după-amiaza, printr-un comunicat, existenţa focarului de pestă porcină pe fondul de vânătoare nr. 12 Fagu-Balc, în cadrul Complexului de vânătoare. "Mentionăm faptul că în cadrul fondului nr. 12 Fagu-Balc, boala a fost confirmată, în afara complexului de vânătoare, în cursul lunii decembrie 2018". 

Potrivit comunicatului, DSVSA Bihor a luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a complexului de vânătoare respectiv a exploataţiilor afectate,"impunerea de restricţii de mişcare din şi către curţile şi localităţile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate". 

Totodată, conform DSVSA Bihor, din numărul total de 60 focare de Pestă Porcină Africană (PPA), confirmate în judeţul Bihor la porcii domestici, mai sunt active 39 focare care afectează un număr de 14 localităţi: Crestur, Cherechiu, Abrămuţ, Cheşereu, Galoş Petreu, Făncica, Silindru, Cubulcut Sălacea, Chişlaz, Târguşor, Abram, Petreu şi Şimian.

Ultimile focare au fost confirmate, în data de 21 februarie în localitatea Şimian – Comuna Şimian, afectând 4  gospodării nonprofesionale şi având originea în mediul silvatic.

Prin activităţile desfăşurate de către specialiştii din cadrul DSVSA Bihor, au fost stinse, până la data de 1 marie 2019, un număr de 21 focare de PPA, din 7 localităţi ale judeţului, respectiv Sălard ( 5 focare), Sântimbreu (1 focar), Cauaceu (1), Albiş (5), Olosig (8) şi Sânnicolau de Munte (1),  şi se desfăşoară activităţi specifice necesare stingerii focarelor şi în celelalte localităţi afectate. 

Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. 

"Este interzisă comercializare, înstrăinarea sau mişcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţi, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane", se precizează în informare. 

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite