Strategiile după care acţionau mafioţii italieni care au falsificat milioane de euro, la Oradea
0Zeci de milioane de euro au fost falsificate de către mafioţii italieni într-o hală din Oradea. Pentru a nu fi prinşi de către autorităţi, aceştia foloseau cartele telefonice pre-pay româneşti şi aterizau pe aeroportul din Budapesta atunci când veneau la Oradea. Până când culorile bancnotelor au fost reglate, în aşa fel încât banii falşi să fie de înaltă calitate, au fost tipărite peste 2 milioane de euro.
Italienii care au falsificat milioane de euro într-o hală de la marginea oraşului Oradea foloseau cartele telefonice româneşti pre-pay. Mafioţii veneau din Italia cu avionul până în Budapesta, iar de acolo erau preluaţi de maşinile maşini trimise de administratorul firmei la care se tipăreau bancnotele şi aduşi la Oradea.
Potrivit unor surse judiciare, în primăvara lui 2013, un grup de infractori italieni din Napoli, apropiaţi ai mafiei, specializaţi în infracţiuni de înşelăciune şi fals, au decis să pună bazele unei afaceri de anvergură cu euro falşi. În acest sens, au luat legătura cu un italian stabilit în România de mai mulţi ani, care deţinea o tipografie la periferia oraşului Oradea, Vittorio Romano, care nu avea legături cu mediile interlope româneşti şi nici nu avea probleme cu legea.
Alături de fiul său, Ciro Romano, bărbatul administra societatea Color Press unde se imprimau pliante si afişe şi se comercializau vopseluri, potrivit Mediafax. După ce s-au înţeles cu privire la termenii afacerii, la tipografia lui Romano au fost aduse, din Italia, toate instrumentele necesare falsificării de bani, inclusiv matriţe pentru bancnotele de 50 de euro. Pentru a nu fi depistaţi de autorităţile din Italia, falsificatorii de bani foloseau cartele pre-pay româneşti, iar atunci când veneau la Oradea, luau avionul numai până la Budapesta, de unde erau preluaţi cu maşini trimise de Vittorio Romano.
Câteva luni mai tâziu, poliţiştii italieni au prins un fir al afacerii şi au solicitat autorităţilor române, prin comisie rogatorie, să facă verificări legate de Vittorio Romano, deoarece există suspiciuni că acesta tipăreşte bani falşi la tipografia pe care o deţine la Oradea. Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate au deschis o anchetă, sub coordonarea procurorilor DIICOT şi au început să monitorizeze convorbirile telefonice dintre Vittorio Romano, fiul său Ciro şi complicii lor din Italia, care foloseau numere româneşti. Ancheta a fost susţinută şi de ofiţerii de legătură italieni delegaţi în România. Aşa au aflat poliţiştii că la tipografia lui Romano a fost adusă din Italia toată logistica necesară pentru falsificarea de bani, mai puţin hârtia, care fusese cumpărată din România. Gruparea a fost monitorizată pas cu pas.
Timp de mai multe luni, la tipografia lui Romano s-au tipărit peste 2.000.000 de euro, până când culorile bancnotelor au fost reglate în aşa fel încât banii falşi să fie de înaltă calitate. Rebuturile erau distrise şi aruncate la groapa de gunoi. În 22 septembrie, suspecţii au decis să ducă banii în Italia, întreaga operaţiune fiind, însă, supravegheată de poliţiştii români şi italieni. Astfel, la data respectivă, autorităţile judiciare italiene, a fost interceptat în Italia un transport de euro falsificaţi din cupiura de 50 euro, fiind confiscată suma de 18.900.000 de euro. În acelaşi timp, Vittorio Romano a fost reţinut în apropiere de Milano. Trei zile mai târziu, în 25 septembrie, procurorii DIICOT au făcut 15 percheziţii la sediile sociale ale firmelor implicate şi la locuinţele suspecţilor, unde anchetatorii au descoperit şi au ridicat aproximativ 13 milioane de euro falsificaţi, matriţe, holograme şi alte materiale folosite la contrafacerea de monedă.