PROCES CU STATUL Un orădean revendică o treime din Roșia Montană
0Alexandru Cosma susține că este nepotul ultimului director al unei mine de aur din zona Roșia Montană și luptă pentru a câștiga partea deținută de bunicul său la mină și aurul confiscat de comuniști.
Orădeanul Alexandru Cosma se luptă de aproximativ șase ani pentru redobândirea proprietăților familiei lui. Tânărul spune că este nepotul preotului ortodox Nicolae Cosma, ultimul director al unei mine de aur, situată în zona Roșia Montană. Deoarece el a fost înfiat de familia Cosma, procesul aflat pe rolul instanței orădene, prin care acesta încearcă să recupereze bunurile deținute de bunicul lui, s-a împotmolit.
Orădeanul cere statului român să-i înapoieze aurul confiscat de comuniști bunicului său și 33,3% din mina la care bunicul lui era acționar. " Până acum am obținut 13,65 de hectare de pădure într-o zonă, iar 0,41 de hectare în altă zonă din județul Alba și 15 hectare de pășune", a declarat Alexandru Cosma. În privința aurului și a cotei parte din mina de aur de la Roșia Montană ce i-a revenit bunicului său, Nicolae Cosma, nu a reușit nimic deocamdată. A strâns multe documente ce atestă că bunicul său a deținut 33,3% din mină, însă procesul s-a împotmolit. El spune că avocații au renunțat pe rând la caz. „Am vorbit cu foarte mulți avocați în acest timp. Cu unii am și colaborat. Cred că au abandonat pentru că e o chestie prea mare, care poate-i depășește și probabil are și implicații politice", a mai spus orădeanul. Alexandru Cosma a anunțat ieri că și ultimul avocat, Mihai Laurențiu Mihăilă, a renunțat la caz. "Îmi caut altă firmă de avocatură", a spus ieri Alexandru Cosma, care a lăsat să se înțeleagă că avocatul a renunțat la proces din cauza jocurilor de la nivel înalt din jurul acestui proces.
Proces dificil
Contactat de Adevărul de Seară ediția de Oradea, avocatul Mihai Laurențiu Mihăilă a declarat că orădeanul nu a reușit să facă rost de toate documentele necesare și de dovezi care să vină în susținerea afirmațiilor lui. "Dosarul este foarte complicat și sunt interese foarte mari, prin urmare trebuie foarte bine documentat. Povestea lui am înțeles-o și sentimental i-am dat dreptate, dar nu pot să mă prezint în instanță cu o poveste", a declarat avocatul. El a precizat că Alexandru Cosma susține că bunicului său i-a fost confiscate aur în valoare de circa 2 milioane de euro. "Nu are acte care să dovedească acest lucru. Potrivit documentelor existente la BNR, bunicului său i-a fost confiscată canitatea de 2,37 de grame de aur. I-am spus să meargă în localitatea unde s-a întâmplat asta, unde a fost găsit bunicului lui și a fost confiscat aurul, să găsească martori care să susțină povestea. Fără acte și fără dovezi nu am elemente de care să mă leg", a precizat avocatul.
Potrivit sursei citate, deși orădeanul deține acte care dovedesc că bunicul lui a fost ultimul director al unei mine de aur, situată în zona Roșia Montană, înființată prin anii 1800, oficial însă nu poate fi dovedită existența minei. "Cu toate intervențiile nu am reușit să dovedim că mina a existat. Cu toate că avem acte cadastrale clare, din care pot să trag concluzia unde a fost mina, ce suprafață a avut", a explicat Mihai Laurențiu Mihăilă. "În zonă e Gold Corporation, care gestionează acum acolo și care minte România că vrea să creeze multe locuri de muncă. Sunt foarte mulți oameni interesați de zona aia și lucrurile se blochează", a mărturisit avocatul.