Pasiune rară: Tank Gyorgy recreează obiectele strămoşilor (FOTOGALERIE)
0Un orădean reproduce în metal genţi, curele şi tocuri pentru arcuri specifice războinicilor din secolul X. Tank Gyorgy a absolvit Artele Plastice, iar prin muncă şi pasiune face cunoscute obiectele pe care le foloseau în luptă strămoşii săi.
Tank Gyorgy este unul dintre tinerii care ţin la tradiţii, un lucru mai rar întâlnit în zilele noastre. A descoperit devreme că are înclinaţii spre artă, însă în acelaşi timp îşi dorea să cunoască mai multe despre istoria strămoşilor săi.
„Am crescut fără să am acces la aceste informaţii. Însă prin intermediul Internetului şi cu ajutorul unor oameni care s-au îngrijit şi au păstrat tradiţiile maghiare, am aflat şi eu mai multe despre istoria strămoşilor”, a spus Tank Gyorgy. Tânărul realizează obiecte decorative întâlnite în secolul X la popoarele maghiare.
„La început a fost destul de greu. Nu ştiam în ce fel de materiale se poate lucra. Prima aplică pentru geantă pe care am realizat-o nu arăta ca şi cum ar fi fost făcută de un meşter, însă mi s-a spus să merg pe acest drum”, a povestit tânărul.
În timp, a realizat decoraţiuni pentru genţi şi curele, tocuri din piele pentru arcuri şi săgeţi, coifuri de luptă. „Unele dintre obiecte reuşesc să le finalizez într-o zi. Pentru altele, cum ar fi aplicele pentru genţi, lucrez şi două săptămâni”, recunoaşte artistul.
Tank Gyorgy recunoaşte că sursele de inspiraţie sunt foarte rare. Aplicele pentru genţi şi materialul din care erau realizate indicau rangul celor care le purtau.
Puţine surse de inspiraţie
Potrivit artistului, până acum au fost descoperite prea puţine obiecte decorative care au definit viaţa şi obiceiurile oamenilor care au populat aceste locuri în secolul X. Pe teritoriul Ungariei au fost găsite doar câteva zeci astfel de piese.
Piese vechi, lucrate într-o formă contemporană
Tank Gyorgy este un artist unic în regiune. „Am vrut să creez ceva special. La început, artiştii plastici de renume au reprodus pur şi simplu originalele. Nu am vrut să existe trei sute de piese identice în ţară, aşa că am păstrat elementele decorative originale, însă le-am dat o altă formă”, a explicat artistul.