Oradea, promovată la nivel internaţional prin reţeaua europeană Art Nouveau

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O delegaţie din Franţa este prezentă în aceste zile la Oradea pentru a analiza intrarea oraşului în clubul select al artei de tip Art Nouveau. Prin accederea în această reţea, urbea de Criş va beneficia de mai multe beneficii, de la recunoaştere europeană până la atragerea de turişti.

Timp de trei zile, Oradea este vizitată de o delegaţie din Nancy, Franţa. Vizita este prilejuită de posibilitatea intrării oraşului de pe Criş în reţeaua europeană Art Nouveau. Asociaţia internaţională funcţionează sub tutela Uniunii Europene şi are rolul de a proteja, conserva şi promova monumentele care sunt realizate în stilul arhitectural Art Nouveau.

Delegaţia franceză este  formată din Jean - Michel Berlemont - viceprimar de Nancy şi responsabil cu relaţiile europene, internaţionale şi trans-frontaliere, specialistul în Art Nouveau Valerie Thomas , de la muzeului Ecole de Nancy, Verena Denry , Şef Relaţii Internaţionale Primăria Nancy şi Jean-Baptiste Cuzin, reprezentantul Ambasadei Franţei la Bucureşti.

Oradea intră în reţea

Reţeaua Art Nouveau are sediul la Brussels, în Belgia, şi promovează stilul artistic din 23 de oraşe ale Europei, printre care Viena, Barcelona, Glasgow, Palermo sau Nancy.

Jean-Michael Berlemont, viceprimarul oraşului Nancy, a prezentat pentru Adevărul de Transilvania lecţia franceză de punere în valoare a monumentelor Art Nouveau. 

„Noi vedem totul ca pe o responsabilitate faţă de istorie. Strămoşii noştri au construit ceva frumos şi noi trebuie să lăsăm urmaşilor un patrimoniu în cea mai bună stare posibilă. O bună întreţinere atrage imediat clienţi, printre care şi turişti. Păstrarea patrimoniului din orice domeniu ţine şi de politica fiecărui oraş", spune viceprimarul francez. Mai mult, cu toate că primăria din Nacy dispune de un buget anual de 150 de milioane de euro, cetăţenii oraşului au obligaţia de a-şi întreţine faţada locuinţelor.

„Oraşul poate obliga locuitorii să îşi renoveze faţadele clădirilor. Consiliul Municipal din Nancy defineşte un perimetru unde  la toate casele trebuie  reparate faţadele. Locatarii primesc o reducere de 10% în acest sens. La noi se cheltuie mulţi bani pentru aşa ceva, proveniţi de la bugetul de stat, cel local şi de la Uniunea Europeană. Cele două mari bugete sunt cultural şi social. Totodată, ajută şi investitorii privaţi. Iluminarea Pieţei Stanislas din Nancy a fost realizată de o companie privată", explică Jean-Michael Berlemont.

Viceprimarul din Nancy susţine că Oradea va face pasul către reţeaua Art Nouveau şi că monumentele din oraşul de pe Criş sunt unele demne de luat în seamă. „Am fost primiţi magnific la Oradea. Am găsit aici un mediu influenţat de cultura austro-ungară. Există multe lucruri frumoase care trebuie renovate. Intrarea se va face cu siguranţă. Procesul de adeziune este în lucru", a spus Berlemont.

Magnet de turişti

Oradea ar beneficia de mai multe avantaje dacă ar intra printre oraşele din reţeaua Art Nouveau. Cel mai important, turiştii stărini ar afla mai uşor despre monumentele din urbe. „Avantajul turistic ar fi unul imediat. Monumentele ar fi popularizate la nivelul întregului continent şi Oradea are cu se mândri. Totodată, Uniunea Europeană finanţează astfel de reţele culturale, iar noi am putea face schimb de experienţă pe partea de restaurare", spune Adriana Lipoveanu, vicepreşedinte al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor.

„Acest pas este foarte important pentru Oradea, pentru că intrarea în reţea aduce după sine un imbold în restaurarea patrimoniului Art-Nouveau. Reţeaua este una oficială, recunoscută în plan European", spune Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite