Consorțiul spitalicesc, soluția ce ar putea duce la îmbunătățirea activității spitalelor. Propunere în premieră la Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalele bihorene s-ar putea alia într-un consorţiu, ceea ce ar permite linii de gardă şi serviciu de analize de laborator pentru toate unităţile, dar şi achiziții comune la prețuri mult mai mici decât în prezent, propune șeful Consiliului Județean, Ilie Bolojan

Preşedintele CJ Bihor şi managerul Spitalului Judeţean propun consorţiu spitalicesc în judeţ
Preşedintele CJ Bihor şi managerul Spitalului Judeţean propun consorţiu spitalicesc în judeţ

Proiectul privind înființarea unui consorțiu spitalicesc, care ar reprezenta o premieră pentru România, a fost iniţiat de preşedintele Consiliului judeţean Bihor, Ilie Bolojan, şi de managerul Spitalului Clinic Judeţean Oradea, Gheorghe Carp și prezentat într-o conferință de presă

Ilie Bolojan, foto: Eduard Enea
Ilie Bolojan, foto: Eduard Enea

Ideea a fost lansată în luna iunie, potrivit preşedintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan(foto, sus), într-o întâlnire desfăşurată împreună cu managerul Spitalului Clinic Judeţean Oradea, Gheorghe Carp, cu reprezentanții DSP și CAS Bihor, cu primarii și managerii celor cinci spitalelor teritoriale din judeţ: Salonta, Marghita, Beiuș, Aleșd, Ștei.

Am discutat posibilitatea unei alianțe în urma căreia să aibă toată lumea de câștigat, începând de la pacienți și până la spitale și autoritățile locale”, consideră preşedintele CJ Bihor.

Cu ce i-ar ajuta pe pacienţi o astfel de alianţă?  În primul rând, cum în judeţ nu există suficienți radiologi, s-ar crea posibilitatea realizării de gardă comună pe partea de Radiologie.

Cu ajutorul sistemului de telemedicină care urmează să fie implementat în baza unui proiect cu fonduri europene, vom putea avea gardă comună și orice pacient ajunge la spital va fi diagnosticat imediat”, a explicat Ilie Bolojan.

Mai mult și mai ieftin

Un alt avantaj ar fi că, prin noul sistem, nu ar mai fi nevoie ca pacienţii să fie plimbaţi printre spitale pentru analize medicale. Recoltarea ar urma să se facă la unitatea unde se află internată persoana, iar „la plimbare” ar merge doar probele, care ar fi transportate la Spitalul Clinic Județean din Oradea, unde există unul dintre cele mai moderne laboratoare din ţară, achiziţionat din fonduri europene. Rezultatele ar urma să fie transmise electronic, în județ, într-un timp foarte scurt.

Această procedură ar duce și la o scădere a prețului analizelor medicale”, e de părere președintele CJ Bihor.

Tot spre binele spitalelor mici ar fi faptul că achiziţiile pentru medicamente şi materiale sanitare s-ar face în comun, iar în astfel de situaţii, când se achiziţionează cantități mai mari, şi furnizorii le pot oferi la prețuri mult mai mici.

În analiză

Ideea consorţiului spitalicesc este implementată, deja, atât în UE, ca de pildă Franța și Suedia, cât și în state non-UE, cum sunt SUA și Canada, state care au ajuns la concluzia că schemele de organizare nu mai sunt eficiente şi că, prin înfiinţarea de consorţii, se poate evita desfiinţarea unităţilor mici, explică managerul Spitalului judeţean Oradea, Gheorghe Carp.

Gheorghe Carp, fost senator PNL, managerul Spitalului judeţean Oradea foto: arhiva personală
Gheorghe Carp, fost senator PNL, managerul Spitalului judeţean Oradea foto: arhiva personală

Nu vrem să distrugem spitale, nu vrem să se închidă spitale. Aceste spitale nu îşi vor pierde statutul juridic, nu vor fi subordinate. Ideea e să le ajutăm pe cele care nu au linii de gardă în multe specialități, nu au echipamente, resurse umane etc”, spune Carp(foto, sus).

De altfel, spune acesta, asocierea spitalelor în consorțiu este la latitudinea managerilor și autorităților locale şi nu e obligatorie.

De ani de zile pe noi ne-a preocupat să ajutăm spitalele din județ, nu să le închidem. Atât cardiologia, medicina internă, cât și traumatologia, pot fi ajutate să funcționeze 24 din 24 de ore în toate spitalele din județ prin sistemul de telemedicină și dotarea spitalelor cu aparate radiologice digitale, ecografe și electrocardiografe. Cred că este una dintre soluțiile care ajută România să își rezolve o parte din problemele legate de asistența spitalicească”; a spus Carp.

Managerii de spitale şi primarii care sunt de acord să intre în consorţiu urmează să-şi spună punctul de vedere până la sfârşitul lunii august, când se va organiza un grup de lucru pentru demararea procedurii, clarificarea modalităţii în care se va desfăşura colaborarea între unitățile sanitare, urmând ca ulterior consiliile locale care au spitale în subordine să își dea votul pentru participare, iar de la începutul anului viitor alianţa să şi funcționeze.

E lege, dar fără norme

Singura problemă este, însă, că, deşi posibilitatea înfiinţării de consorţii spitaliceşti este reglementată prin lege, până în prezent, nu s-au adoptat norme de aplicare.

„Planul nostru este ca în această toamnă să definitivăm statutul consorțiului și să clarificăm toate detaliile legate de funcționare, astfel încât acesta să funcționeze de la începutul anului viitor. În paralel, avem o promisiune de la Ministerul Sănătății că în această toamnă va apărea hotărârea de Guvern care va detalia modalitatea de funcționare a acestor consorții. Astăzi avem baza legală, dar e nevoie de aceste norme de punere în practică”, a mai spus președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite