FOTO Parcul Salca, din spatele complexului Lotus se transformă într-o oază de verdeaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Salca
Parcul Salca

Au demarat lucrările la Parcul Salca, iar peste şapte luni, orădenii din cartierul Nufărul şi nu numai să se poată bucura de cel mai nou concept de spaţiu public, cu lac, cu peste 80 de specii de plante, dar şi cu labirint .

Noul parc va deservi peste 40.000 de locuitori ai Cartierului Nufărul.


"Necesitatea realizării acestui parc este evidentă. Cartierul Nufărul are peste 40.000 de locuitori, care au o singură zonă verde, de cca 1 ha, amenajată din fostul Cimitir Seleuş. Şantierul la noul parc public va dura 7 luni, astfel încât, în primăvara anului viitor vom putea vedea acestă zonă, momentan acoperită doar de pământ, că va fi în întregime verde. Locuitorii zonei se vor putea bucura de noul parc, care va răspunde atât nevoii de recreere, cât şi celei de agrement", a precizat primarul Ilie Bolojan.


La finalul lucrărilor, Parcul Salca va totaliza 34.140 mp, din care 21.721 mp de spaţii verzi amenajate. Parcul e prevăzut cu un lac de decor în mijlocul căruia se află o insulă, la 900.care se va putea ajunge pe un ponton, dar şi un drum de pietre. Pe marginea lacului se va amenaja, o colecţie de bambuşi. De asemenea, parcul va avea amenajat în zona centrală un labirint viu, al doilea în ţară, după parcul din Avrig.


Aleile labirint se vor întinde pe 626 mp, iar suprafaţa aleilor pietonale pe 6.340 mp. "Am gândit acest loc ca un parc public, împărţit în mai multe sectoare, astfel încât vegetaţia de aici să poată arăta vizitatorului frumuseţea şi culorile naturii din fiecare anotimp. Labirintul verde va fi un lucru inedit pentru Oradea. El ne va duce cu gândul la castelele vechi din Austria. Miresmele plăcute şi frumuseţea estetică vor veni şi din zonele amenajate cu trandafiri şi lavandă....Întreg parcul va fi construit din materiale naturale, din piatră naturală, nu vom folosi asfalt sau betoane. Totodată, în zona centrală vor fi amplasate 4 corpuri de iluminat care se vor alimenta cu energie solară", a precizat arhitectul Ernest Pafka.


Proiectul este finanţat de către Administraţia Fondului de Mediu, prin "Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi". Bugetul proiectului este de 2.726.418 lei (cu TVA), din care 2.000.000 lei, reprezentând 89,98% din cheltuielile eligibile ale proiectului vin de la Administraţia Fondului pentru Mediu. Contribuţia proprie a Municipiului Oradea la bugetul contractat este de 222.728 lei, iar cheltuielile neeligibile suportate din bugetul local reprezintă 503.690 lei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite