FOTO Cum va arăta o primărie din România, prima instituţie de acest gen care intră în reabilitare totală pentru a deveni şi obiectiv turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea unei primării din România, declarată monument de categoria A, va intra în prima reabilitare totală de la construirea ei în anul 1903, cu o finanţare de la bugetul local de aproximativ 19,5 milioane de lei. Pe lângă funcţiunile de administraţie locală, clădirea monumentală va fi amenajată şi ca obiectiv turistic, fiind probabil prima instituţie de acest gen din ţară care va fi deschisă vizitatorilor şi turiştilor.

"Cu această clădire se va încheia reabilitarea tuturor clădirilor din Piaţa Unirii şi din zona pietonală. Conceptul nostru este ca această clădire să fie şi o atracţie turistică, având o destinaţie mixtă. Partea din faţă va fi amenajată ca muzeu, dar şi pentru evenimente cum ar fi căsătorii sau altele. Inclusiv biroul în care funcţionează acum primarul va fi mutat în partea din spate. Avem mobilier de epocă, va putea fi vizitat. Nu ştiu să mai fie o altă primărie din ţară", a spus Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Potrivit arhitectului Ernest Pafka, reprezentantul firmei de proiectare SC Pro-Arh SRL, reabilitarea clădirii va cuprinde renovarea tuturor faţadelor exterioare, înlocuirea acoperişului dinspre Piaţa Unirii, cu refacerea decoraţiilor autentice, originale, şi reparaţii la celelalte acoperişuri.

În interior, se refac toate spaţiile care vor avea şi destinaţia de muzeu; adică holul de la parter, casa scării, coridorul de la etajul unu, sala mare şi sălile adiacente.

Sala de consiliu, adică sala mare, se va reface în formă de amfiteatru, cu 132 de locuri, capitonate în piele, lambriuri, fiind redeschis şi balconul sălii, nefolosit. În ferestrele somptuoase vor fi introduse vitralii cu cele patru steme ale oraşului: din timpul Imperiului austro-ungar, una din perioada interbelică, cea din epoca socialistă, iar deasupra lor, stema actuală. Decoraţiile interioare se vor realiza cu foiţă de aur, gama de culori va fi diferită, pardoselile de mozaic reparate sau înlocuite, corpurile de iluminat restaurate sau înlocuite în stilul epocii.

Sala mare îşi va recăpăta imaginea de epocă, dar va fi dotată tehnic, la standarde moderne, cu sisteme audio, de climatizare.

Bolojan a precizat că primele două etape ale proiectului au fost realizate, anume proiectul de fezabilitate şi cel tehnic, urmând ca, după aprobarea în Consiliul local, să se demareze procedura de licitaţie pentru contractarea firmei care va realiza lucrările. Şantierul ar putea începe în toamnă, durata lucrărilor fiind de circa doi ani.

Clădirea Primăriei din Oradea, construită de la bun început, în 1903, în acest scop, este monument de categoria A, de importantă naţională şi internaţională. Proiectul impresionant realizat de arhitectul Rimanoczy Kalman Jr. a fost pus pus în practică într-un singur an, între 1902-1903. Imobilul cu parter, demisol, două etaje, un turn cu orologiu, se întinde pe o suprafaţă de 5.508 metri pătraţi, suprafaţa construită fiind de 3.605 mp, iar cea desfăşurată de 13.530 mp.

Echipa de proiect de la Pro-Arh s-a inspirat din vizitarea a peste 20 de primării din ţări europene, precum cea din Subotica, Serbia, sau Bruges, Belgia.
 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite