Fiul unui fost primar, afaceri de milioane cu deşeuri toxice deversate direct în râu. 19 tone de cianuri, de negăsit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Budău (foto, dreapta) un om de afaceri din Bihor s-a ales cu dosar penal şi două amenzi de câte 100.000 lei după ce a poluat un râu FOTO: Facebook
Lucian Budău (foto, dreapta) un om de afaceri din Bihor s-a ales cu dosar penal şi două amenzi de câte 100.000 lei după ce a poluat un râu FOTO: Facebook

Fiul unui fost primar din Bihor, patronul unor firme de colectare a deşeurilor periculoase, a fost prins că deversa rezidurile toxice într-un afluent al Crişului Negru, comisarii de Mediu descoperind că acesta a manipulat şi cantităţi uriaşe de cianuri.

Lucian Budău, fiul fostului primar PD Ioan Budău, este patronul a două firme de colectare, transport şi neutralizare a deşeurilor periculoase care anul trecut au avut cifre de afaceri însumate de peste 4,5 milioane lei.

Otrăvuri în apă şi în pământ

Firmele sale au ajuns în atenţia comisarilor Gărzii de Mediu şi al poliţiştilor de la IPJ Bihor după un control inopinat care a scos la iveală că firma din comuna Finiş pe care o patronează, profilată pe colectarea şi neutralizarea deşeurilor, inclusiv a celor periculoase, avea instalată o conductă de 300 metri, îngropată în pământ, prin care substanţe chimice extrem de nocive, cum ar fi acid clorhidric, erau trimise direct în Crişul Negru, 

Analizele pe probele ridicate din apă au indicat o depăşire de 110 ori a limitei maxime admise de azot amoniacal şi de 4,88 ori a consumului chimic de oxigen, cel din urmă parametru indicând o poluare masivă, ce punea în pericol flora şi fauna.

Controlul de fond care a urmat şi care a cuprins şi o altă firmă a bihoreanului, cu sediul în comuna Drăgăneşti, a arătat că pe platformele de colectare şi în halele de tratare, recipiente uriaşe cu otrăvuri zăceau direct pe sol, fără să fie măcar inscripţionate, din big-baxurile încărcate până la refuz cu nămoluri de şlam, apele se scurgeau ape uzate direct în sol, instalaţiile nu erau funcţionale, iar laboratoarele erau de formă, căci atât Budău, cât şi angajaţii au recunoscut că nu au făcut analize nici la preluarea deşeurilor, nici înainte de eliminarea acestora. 

În plus, deşi racordată la reţeaua de apă, firma din Finiş nu avea contor şi nicio evidenţă din care să reiasă cantităţile de apă preluate din reţea pentru tratarea deşeurilor. În plus, nu era legată la reţeaua de canalizare, cu toate că era menţionată, mincinos, în autorizaţia de mediu. Însă chiar dacă ar fi fost făcut racordul, tot nu putea evacua ape uzate, deoarece localitatea nu are, de fapt, reţea de canalizare şi staţie de epurare funcţionale. Încă o dovadă a faptului că, încă de la înfiinţare, toate substanţele toxice au fost eliminate direct în râu.

Dosar penal

Mai grav este că afaceristul nu poate justifica ce a făcut cu aproape 20 de tone de cianuri preluate de la o fabrică din Oradea, după cum explică şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu. „În prezent facem verificări privind trasabilitatea tuturor cantităţilor de deşeuri tratate de cele două societăţi, adică ce s-a întâmplat cu ele din momentul în care au fost preluate. Din documente reiese că anumite reziduuri tratate au fost transportate ulterior în alte judeţe din ţară", spune Şerbănescu. 

Verificările vor fi extinse, deci, la mai multe firme din domeniu din ţară, ancheta fiind desfăşurată cu poliţiştii  din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bihor care au deschis deja un dosar penal în caz. 

Contactat de corespondentul „Adevărul”, Lucian Budău a refuzat orice comentariu.

Cert este că, pe lângă ancheta penală care îl vizează, pornită pentru încălcarea mai multor acte normative - Legea 107/1997 a Apelor, OUG 195/2005 privind protecţia mediului şi Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor, el s-a ales şi cu două amenzi de câte 100.000 lei pentru poluarea apelor de suprafaţă. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Un timişorean a pedalat 465 de km ca să facă harta punctelor în care pot fi depuse sticle, haine, ulei şi deşeuri voluminoase

8,4 milioane de tone de deşeuri plastice au fost generate în pandemie, iar peste 25.000 de tone au ajuns în oceanele lumii. Ce avertizează cercetătorii

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite