Cum arată cea mai modernă Unitate de Urgenţă din ţară. Are tehnologii unice de investigare FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
montaj

Cea mai modernă Unitate de Urgenţă din ţară, a cărei construcţie şi dotare a costat peste 32 de milioane de lei, va fi dată în folosinţă săptămâna viitoare la Oradea, cu boxe individuale şi aparaturi de investigare unice de investigare medicală.

Cu o capacitate de 56 de paturi, noua UPU Oradea (investiţie realizată printr-un parteneriat între Spitalul judeţean, Primăria Oradea şi Ministerul Sănătăţii) va trata pacienţii cu afecţiuni grave în boxe individuale, închise, care asigură şi intimitatea necesară bolnavului, fiecare boxă având aparatura necesară pentru tratarea pacientului, inclusiv ecograf.

În apropierea unităţii s-au amenajat o radiologie şi o încăpere pentru investigaţii CT, ca bolnavii să nu mai fi plimbaţi pe la investigaţii înainte de a ajunge pe secţii.

Cea mai nouă UPU din România are sistem de telemedicină, prin care se va ţine legătura cu toate spitalele din Bihor, un sistem modern de bronhoscopie (unitatea fiind singura din ţară care asigură permanenţa în acest domeniu) şi un sector de urgenţe pediatrice, acestea fiind relocate temporar la Spitalul Judeţean, cât timp Spitalul Municipal este unul dedicat bolnavilor de Covid-19

De asemenea, clădirea este dotată cu sală de decontaminare, pentru pacienţii expuşi intoxicaţiilor cu produse chimice toxice: "Decontaminarea se realizează printr-un sistem de spălare. Pacientul intră din parcare, este plasat pe targă, trecut prin acest sistem de duşuri. Spălarea durează între 5 şi 10 minute, în funcţie de substanţă", explică Hadrian Borcea, şeful UPU – SMURD Oradea. 

Dulap inteligent, izolator cu presiune negativă

Unitatea are şi un izolator pentru pacienţi în stare critică, care va fi folosit în perioada următoare pentru bolnavii de Covid-19, dotată cu presiune negativă, asta înseamnă că atunci când se deschide uşa, niciodată aerul nu iese în afară. În plus, pacientul intră direct din ambulanţă, iar personalul intră dintr-o încăpere-filtru, unde se îmbracă.

Totodată, UPU deţine o sală de resuscitare, unde se va putea face inclusiv o oxigenare extra-corporală a sângelui pacienţilor. Aparatura necesară este, de asemenea, unică în România, fiind achiziţionată printr-un alt proiect, şi presupune ca sângele pacientului să fie scos într-o membrană, unde este oxigenat.

Iniţiativa aparţine dr. Beres Zsolt, care se ocupă şi de formarea medicilor şi asistenţilor, pentru a deprinde această tehnică. Bolnavii sunt duşi apoi într-o sală amenajată ca un salon de terapie intensivă, unde pot rămâne câteva zile, până se stabilizează.

Dulapul inteligent pentru medicamente din dotarea UPU Oradea este o altă noutate în domeniu. Medicii vor  selecta întâi numele pacientului, apoi medicamentul pe care i-l vor administra, ceea ce va duce la deschiderea automată a uşii din sectorul în care se află produsul, datele cu medicaţia administrată fiind stocate în fişa pacientului, dar şi în inventarul UPU. În acest fel, urgentiştii vor fi la curent permanent cu stocul de medicamente, sistemul informatic fiind realizat în aşa fel încât să anunţe inclusiv dacă anumite produse sunt pe cale să expire.  

Laborator robotizat

 O altă tehnologie înaltă prezentă în UPU Oradea este un aparat care foloseşte radiaţii UV de tip C pentru a inactiva viruşii din atmosferă, o invenţie numai bună pentru pandemia prin care trecem. Robotul, fabricat în Bucureşti, se plimbă singur în încăpere pentru a decontamina aerul. 

Pe lângă spaţii administrative şi de odihnă, la parterul UPU Oradea mai există o sală de ghipsare, iar la etaj un amfiteatru unde se vor ţine cursuri pentru personal şi studenţii FMF şi simulatoare cu aparate moderne, tot pentru pregătirea studenţilor şi urgentiştilor.  

La etajul clădirii proaspăt predate, se amenajează primul laborator robotizat de analize medicale, care va fi predat în cursul lunii ianuarie, o staţia centrală de sterilizare pentru spitalele municipalităţii şi o farmacie digitalizată. 

Potrivit datelor tehnice comunicate de Primăria Oradea, investiţia s-a realizat prin extinderea Spitalului Judeţean, cu un corp de clădire cu regim de înălţime D+P+E. Lucrările au constat în amenajări în clădirea existentă pe 985,30 mp şi extinderea demisolului, parterului şi etajului I cu 4.899,82 mp, din care 357,85 mp o terasă circulabilă. Totodată, s-au realizat două zone de acces a personalului în clădirea extinsă, pe latura nordică şi pe latura estică.

Contractul de lucrări pentru noua clădire a UPU a fost semnat în decembrie 2018, cu asocierea formată din SC Drumuri Bihor SA - lider de asociere şi SC Construcţii Erbaşu S.A. Durata iniţială de execuţie a fost 24 luni, în baza ordinului de începere a lucrărilor din 25 ianuarie 2019, dar aceasta a fost scurtată la 22 luni.

Vă recomandăm şi: 

Cum l-a scăpat de acuzaţii pe un poliţist de frontieră greşeala unui procuror

Caz şocant la graniţa cu Ungaria. Afgan înjunghiat de călăuză pentru că a refuzat să execute un ordin

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite