Cu cât va reduce Primăria Oradea impozitul pe clădirile nerezidenţiale aparţinând persoanelor fizice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima şedinţă de Consiliu Local, executivul va propune reducerea cotei de impozitare pentru imobilele utilizate în regim mixt, de la 1% la 0,6 %.

“Ca urmare a consultării cu federaţiile patronale, cu agenţii economici, dar şi cu cetăţenii care au participat la dezbaterile publice, executivul Oradiei a reanalizat situaţia acelei cote mult-discutate de 1% pentru imobilele utilizate în regim mixt. Astfel, s-a fixat o nouă cotă de 0,6%. Consider că este o veste bună”, a declarat Huszar Istvan, viceprimarul Oradei.

City-managerul Eduard Florea a precizat, la rândul său, că această modificare este permisă de Codul fiscal, un principiu de bază fiind cel al impozitării clădirilor după folosinţă şi nu după proprietar, precum şi un interval de impozitare lărgit, între 0,2 şi 1,95%.

“Reducerea la 0,6% este o propunere prin care atenuăm o sarcină fiscală pentru persoanele fizice cu astfel de clădiri, persoane care se găsesc într-un moment în care nu au alternativă. Noul ghid de evaluare emis de ANEVAR a intrat în aplicare abia cu data de 1 ianuarie 2016, dar datorarea impozitului se face pe baza situaţiei existente la 31 decembrie 2015. Singurul lucru pe care aceste persoane îl pot face este să realizeze raportul de evaluare şi să plătească acest impozit. Ne dorim ca până în 2018 să ajungem la o cotă unică pentru clădirile nerezidenţiale, folosite în scop economic”, a explicat Eduard Florea.

Acesta a arătat comparativ situaţia din alte oraşe, Timişoara având stabilit un impozit de 0,6%, Clujul de 0,2%, Arad de 0,2% sau Zalău de 1,3%.

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite