Cinci ceaiuri din plante care ne scapă de răceală şi gripă: recomandarea specialiştilor
0Bolile de sezon vin la pachet cu simptome supărătoare, printre care tuse, răguşeală sau migrene. Infuziile din plante sunt printre cele mai bune leacuri, ele având rolul de a sprijini organismul în procesul de vindecare.
Răceala şi gripa sunt două boli care pot fi cu greu evitate, mai ales iarna. Ceaiurile cu efect energizant, expectorant sau revitalizant pot ameliora sau chiar grăbi vindecarea. Vă prezentăm cinci ceaiuri care pot face minuni când vine vorba despre răceală sau gripă.
Ceaiul de podbal
Frunzele de podbal sunt utile în afecţiunile aparatului respirator, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronşita cronică, astmul bronşic, silicoza, de asemenea în bolile hepato-biliare, dispepsii, plăgi şi ulceraţii ale pielii. Se prepară o infuzie din 2 linguriţe de frunze la 1 cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi.
Ceaiul din muguri de pin
“Este un ceai antiseptic, antiinflamator, diuretic şi tonic, fiind recomandat pentru infecţii respiratorii, bronşite, traheite, laringite, tuse sau gripă. Se prepară infuzie din 1 linguriţă plantă la o cană cu apă şi se consumă 2-3 căni cu ceai pe zi”, explică fitoterapeutul Marius Jidoi.
Ceaiul din cimbrişor de câmp
Este cunoscut şi sub denumirea de “antibioticul săracului” datorită multiplelor sale proprietăţi. “Este expectorant, antiseptic pulmonar şi intestinal, antiastmatic, sudorific, antitusiv. Are efect curativ în laringite, traheite, gripă, bronşite, infecţii respiratorii şi tuse convulsivă, tuberculoză, datorită uleiului eteric. Se consumă sub formă de infuzie”, a mai afirmat fitoterapeutul Marius Jidoi
Ceaiul de limba cerbului
“Este foarte folosit pentru tratara răcelilor ajutând la curăţarea bronhiilor dar şi la problemele de la plămâni Potoleşte tusea, eliberează căile respiratorii, ajută la scăderea febrei şi ajută în bolile pulmonare”, a punctat fitoterapeutul Marius Jidoi. Se pune o linguriţă de plantă la o cană de apă fiartă şi infuzează 10 minute. Se beau câte 2-3 căni de ceai pe zi, înainte de masă, îndulcit cu miere de albine
Ceaiul de pătlagină
Este bun pentru tuse expectorantă. El este recomandat pentru persoanele care tuşesc şi caută ceaiuri bune pentru raceală şi gripă. Totodată, este un ceai calmant. Preparaţi o infuzie din 250 ml apă clocotită la care se adaugă 5g de plantă uscată, mărunţită. Se acoperă 5 minute, după care se strecoară şi se consumă caldă, îndulcită cu miere.
Pentru un efect cât mai bun, specialiştii recomandă un ameste de plante. “Aceste plante sunt baza. Este mult mai indicat un amestec care să conţină undeva la 20 de plante. Sunt recomandate aceste cinci plante care sunt plante de bază, plus alte plante auxiliare. Cu cât sunt mai multe plante, cu atât puterea de vindecare va fi mai mare”, a mai precizat fitoterapeutul Marius Jidoi.
Mai puteti citi:
Cum să plătim mai puţin la factura de curent. Sfaturi simple de la specialişti