Tupeu fără limite: un politician UNPR, condamnat pentru fraude din bani europeni, cere primăriei unde e consilier local să îi dea ajutoarele primite de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Lupei, consilier local din partea UNPR în comuna ieşeană Gorban, a solicitat primăriei din localitate să îi acorde, laolaltă cu ceilalţi 1.000 de sărmani din comună, alimentele gratuite subvenţionate de UE.

Solicitare inedită venită din partea unui politician din Iaşi. Proaspăt condamnat la 4 ani şi 10 luni de închisoare pentru fraudă din bani europeni, consilierul local Constantin Lupei, membru al Consiliului Local din comuna Gorban, a formulat o cerere scrisă prin care solicită funcţionarilor primăriei la care lucrează să îi acorde alimentele subvenţionate de Uniunea Europeană (UE). 

Lupei, în trecut şef al organizaţiei comunale a PNL şi devenit consilier din partea UNPR, invocă faptul că, până la jumătatea acestui an, ar fi obţinut venituri lunare medii sub 450 de lei, ceea ce l-ar face eligibil pentru a primi sacoşa cu aproximativ 10 kilograme de alimente oferită săracilor prin intermediul primăriilor din toată ţara. În solicitarea sa, însă, Lupei nu a menţionat că ar fi obţinut, alături de alte persoane, peste 300.000 de lei, prin fals, drept subvenţii pentru o păşune de teren. Fapta sa a fost confirmată de judecători chiar cu puţin timp înainte ca Lupei să ceară alimentele gratuite.

Ce spune Lupei

Constantin Lupei a remis cererea prin care vrea vrea să obţină de-ale gurii de la UE pe 2 august. În respectivul document, obţinut de „Adevărul”, Lupei suţine următoarele: „Subsemnatul Lupei Constantin din localitatea Gorban, comuna Gorban, judeţul Iaşi, legitimat cu C.I. seria M.X. nr. ******, rog să îmi aprobaţi cota de ajutor alimentar pentru o persoană, ajutor alimentar acordat de la bugetul Uniunii Europene. Precizez că nu am venituri care să depăşească cuantumul stabilit de lege.” Alături de documentul semnat de consilier, acesta a ataşat şi o adeverinţă de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin care se atestă că, în prima jumătate a acestui an, Constantin Lupei ar fi câştigat, din „profesii libere”, puţin peste 1.000 de lei. Această sumă, coroborată cu cei 185 de lei cât este indemnizaţia de consilier local la Gorban, face ca veniturile pe hârtie ale lui Lupei să fie sub limita de 450 de lei cât prevede legea pentru acordarea de alimente subvenţionate de UE.

image

Cererea sa a fost admisă

Constantin Lupei nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru a oferi explicaţii suplimentare referitoare la cererea pe care a depus-o. Primarul comunei ieşene Gorban, Dănuţ Rotaru, ne-a confirmat însă că solicitarea consilierului a fost admisă întrucât acesta, pe hârtie, respectă normele legale privind acordarea de alimente gratuite. Rotaru a menţionat însă că Lupei nu ar fi tocmai sărac întrucât concubine sa ar fi primit, recent, o moştenire substantial. „Constantin Lupei a fost candidat la funcţia de primar şi a ieşit consilier local la limită. Concubina acestuia a dobândit o moştenire de terenuri şi construcţii în valoare de 600.000 de RON şi totuşi el face cerere pentru alimente de la Uniunea Europeană”, ne-a spus primarul Dănuţ Rotaru. 

Condamnat recent

Potrivit primarului, în comuna Gorban, ce are puţin peste 3.000 de locuitori, în jur de 1.100 de persoane vor mai primi acest ajutor. Este vorba de 1 kilogram de făină albă, 2 pungi de mălai, 1 pungă de paste făinoase, 2 litri de ulei, 1 kilogram de zahăr, 1 kilogram de orez şi câteva conserve.
Cu ceva mai mult de o lună înainte de a depune la primărie cererea pentru sacoşa de alimente de la UE, Constantin Lupei era condamnat pentru fapte asimilate celor de corupţie, primind de la Curtea de Apel Iaşi 4 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă.Constantin Lupei a fost condamnat după ce ar fi obţinut fraudulos, împreună cu Ioan Leonte - fost primar în Gorban, fonduri europene de la APIA.

Potrivit DNA, inculpaţii din dosar au concesionat păşunea comunală, de peste 400 de hectare, după care au cerut subvenţii de la APIA. Pentru a face dovada eligibilităţii, anchetatorii susţin că Lupei şi acoliţii ar fi falsificat mai multe semnături şi ar fi indus în eroare mai mulţi săteni. În 2010 şi 2011, Lupei şi Leonte ar fi pus mâna pe 334.729 de lei. Ar fi primit bani după ce au înaintat cereri pentru acordarea unor subvenţii în numele Asociaţiei crescătorilor de bovine, ovine şi caprine Gorban, înfiinţată cu puţin înainte de a se solicita banii de la stat. De asemenea, în 2009, înainte de înfiinţarea asociaţiei conduse de Lupei, prin intermediul unei alte firme, Agroind Gorban, acesta ar fi pus mâna pe 91.641 de lei. Banii ar fi fost împărţiţi ulterior între primarul de atunci, Ioan Leonte, dar şi între Lupei şi un alt consilier local. În 2012, atât Lupei cât şi Leonte erau reţinuţi de DNA, ei fiind eliberaţi de instanţă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite