Top 10 cuvinte care nu înseamnă la plural ceea ce pare la prima vedere. Ce sens au, în realitate, „ciubuce“ şi „căminuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vorbire shutterstock

Un profesor de limbă română a făcut pentru „Adevărul“ un top al cuvintelor folosite greşit la plural. Specialistul subliniază că termenii incorecţi devin uzuali atunci când sunt folosiţi frecvent în varianta greşită.

Profesorul de limbă română Carmen Berindei, fost cadru didactic la Colegiul „Emil Racoviţă” din Iaşi, a enumerat pentru „Adevărul” zece substantive folosite incorect la numărul plural. Potrivit profesorului, cuvintele utilizate greşit, prin scrierea eronată sau prin folosirea în contexte nepotrivite, devin în timp mai cunoscute decât forma lor corectă.

„Cuvintele folosite frecvent eronat devin uzuale. Din punctul meu de vedere, cuvintele sunt folosite incorect pentru că, încă de la şcoală, elevul nu mai este încurajat şi îndrumat să lucreze cu DEX pe bancă. Elevii preiau nişte cuvinte folosite greşit sau pe care nu le înţeleg ei foarte bine, şi atunci le folosesc schimonosit. Din păcate, nu cred că mai există curiozitatea de a afla ce înseamnă, cum se scrie şi cum se pronunţă corect un cuvânt”, a nuanţat Carmen Berindei. 

1. Cartuşe - forma corectă de plural a substantivului „cartuş”. Termenul folosit eronat pentru a desemna pluralul aceluiaşi substantiv este „cartuşuri”.

2. Ingrediente - forma corectă de plural a substantivului „ingredient”. Forma de plural „ingredienţi” este incorectă.

3. Reactoare - forma corectă de plural a substantivului „reactor”. Termenul folosit eronat pentru a desemna pluralul aceluiaşi substantiv este „reactori”.

4. Festivaluri - pluralul corect al substantivului „festival”. Forma „festivale” folosită pentru pluralul aceluiaşi substantiv este greşită.

5. Drajeuri - pluralul corect al substantivului „drajeu”. Forma „drajee” folosită pentru pluralul aceluiaşi substantiv este greşită.

6. Suporturi - pluralul corect al substantivului „suport”. Forma de plural „suporţi” nu este corectă.

7. Ciubucuri - pluralul corect al substantivului „ciubuc”. Forma de plural „ciubuce” nu este greşită, dar nu mai desemnează acelaşi termen, ci face referire la pluralul substantivului „pipă”.

8. Blăni - pluralul corect al substantivului „blană”. Termenul de plural „blănuri” nu este greşit, dar nu face referire la piei prelucrate, ci la articole de îmbrăcăminte. 

9. Cămine - forma corectă de plural a substantivului „cămin”, care desemnează o casă sau  cu caracter social. Pluralul „căminuri” nu este eronat, dar nu desemnează acelaşi lucru. Acesta face referire la pluralul primului sens al termenului „cămin”, respectiv cel de sobă.

10. Difuzoare - forma corectă de plural a substantivului „difuzor”, care face referire la dispozitivul care redă sunetele. Pluralul „difuzori” nu este greşit, dar nu desemnează acelaşi lucru. Termenul face referire la pluralul celui de-al doilea sens al termenului „difuzor”, respectiv cel de persoană care difuzează.

Citeşte şi:

Zece greşeli gramaticale frecvente şi explicaţia specialiştilor: „Ai mâncat sau ai servit masa?“ sau când emigrantul devine imigrant

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite