Terase amplasate ilegal în Iaşi cu acordul edililor FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii municipalităţii spun că nu acordă autorizaţii pentru construcţiile cu mese şi scaune amplasate pe spaţiile pietonale din Capitala Moldovei, dar realitatea este alta. De cealaltă parte, proprietarii localurilor susţin că au toate autorizaţiile necesare pentru aceste structuri.

Pe perioada verii, spaţiile pietonale din Capitala Moldovei se micşorează din cauza teraselor care apar ca ciupercile după ploaie în tot oraşul. Dacă o parte din ieşeni preferă să se aşeze la aceste mese, alţii nu văd cu ochi bun extinderea acestor spaţii pe trotuare sau în parcuri.

image

Ce spun autorităţile

Conform reglementărilor în vigoare, terasele pot fi amplasate pe spaţiul public numai în anumite condiţii. „Proprietarul localului care doreşte să servească produse şi în exterior poate primi aviz dacă amplasează mese, scaune şi umbrele. Orice altă structură realizată pe spaţiul public şi cel verde nu are cum să primească aviz de construcţie de la Primărie“, a explicat Tudor Vericeanu, arhitect-şef al oraşului.

Pe spaţiile publice din oraş pot fi văzute şi terase care să respecte indicaţiile de mai sus, dar majoritatea sunt amplasate în cadrul unor structuri. Un astfel de caz este cel al unei pizzerii de lângă Poşta din Păcurari, a cărei terasă iese câţiva metri buni spre trotuar, fiind cuprinsă într-o anexă acoperită din lemn. Reprezentanţii localului au indicat că terasa stă locului de cinci ani şi că nu au fost sesizate nereguli în această privinţă la niciun control. „Nu cred că cineva şi-ar face aşa o construcţie, chiar şi până în trotuar, fără să primească avizul necesar“, a spus Cristian Ursachi, un student ieşean.

Situaţii asemănătoare se întâlnesc şi în centru, cum ar fi Bulevardul Ştefan cel Mare sau în Piaţa Unirii. O terasă similară, amplasată în interiorul unei structuri de lemn pe pietonalul Alexandru Lăpuşneanu, are avizul primit din partea Primăriei Iaşi, spaţiul fiind închiriat pe o perioadă de cinci luni contra unei sume de 12.825 de lei. „Nu mi se pare corect ca terasele fără construcţii să aibă aviz şi res-tul nu. Fie se permite amplasarea tuturor tipurilor de terase, fie nu se permite niciuna. Faptul că se merge cu jumătăţi de măsură încurajează ocolirea legii“, a spus Andreea Fătăciune, studentă.

Dacă atribuţiile Primăriei în acest caz se limitează la acordarea autorizaţiilor de construcţii, verificarea acestor prevederi revine Serviciului Control Urbanism din cadru Poliţiei Locale. Agenţii Poliţiei Locale Iaşi au avut deja de furcă vara aceasta în cazul unei terase amplasate încă de la începutul lunii iunie în cartierul Alexandru cel Bun.

Locatarii din zona Piaţa Voievozilor au reclamat faptul că pe spaţiul pietonal se construieşte o terasă. Mai mult, au demarat o campanie de strângere de semnături pentru ca Primăria Iaşi să intervină în acest caz. „Structura construită era mai mare decât prevedea avizul. Din acest motiv, în urmă cu aproape o lună a avut loc demolarea suprafeţei care depăşea limitele“, a declarat Nicoleta Deciu, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale.

În prezent, terasa continuă să funcţioneze lângă statuia lui Alexandru cel Bun. Deşi organele abilitate au intervenit, structura încă nu corespunde prevederilor trasate de autorităţi, fiind împrejmuită de un cerdac şi având un acoperiş susţinut de bârne din lemn.

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite