Studenţii la Drept din Iaşi critică dur ordonanţa rectorului Tudorel Toader. „Ca viitori practicieni, privim cu îngrijorare şi indignare situaţia actuală“
0
Asociaţia Studenţilor de la Drept (ASD) de la Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde rector suspendat este ministrul Justiţiei Tudorel Toader, a anunţat că susţine demersurile judecătorilor şi procurorilor din ţară şi denunţă OUG 7/2019.
Membrii ASD susţin că „independenţa puterii judecătoreşti trebuie apărată şi consolidată cu fiecare demers de actualizare a legislaţiie, nu blamată şi pusă în umbra intereselor personale”, aşa cum urmăreşte modificarea legilor justiţiei întreprinsă de ministrul Justiţiei.
Studenţii se declară indignaţi de situaţia actuală şi consideră că aceste noi reglementări vor slăbi independenţa justiţiei.
„Ca viitori practicieni, privim cu îngrijorare şi indignare la situaţia actuală şi tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte instabilitatea creată prin modificarea repetata prin O.U.G a legilor justiţiei şi incoerenţa legislativă care este de natura să slăbească independenţa justiţiei şi să creeze în societate o temere în ceea ce priveşte corectitudinea actului de justiţie”, arată membrii ASD.
Redăm mai jos conţinutul integral al comunicării:
Asociaţia Studenţilor la Drept a „Universităţii Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (ASD-UAIC Iaşi) se solidarizează demersurilor judecătorilor şi procurorilor din întreaga ţară şi achiesează la punctele de vedere exprimate de Forumul Judecătorilor din România, de Secţia pentru procurori a CSM şi de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România cu privire la O.U.G 7/2019 referitoare la modificarea legilor justiţiei.
Aducem încă o dată în atenţie, importanţa dialogului permanent între puterea legislativă şi sistemul judiciar pentru a crea cadrul necesar unui stat democratic, ce protejează drepturile si libertăţile fundamentale ale persoanei şi denunţă ferm orice abatere de la normele legale şi de la principiile statului de drept. Independenţa puterii judecătoreşti trebuie apărată şi consolidată cu fiecare demers de actualizare a legislaţiei, şi nu blamată si pusă în umbra intereselor personale.
Ca viitori practicieni, privim cu îngrijorare şi indignare la situaţia actuală şi tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte instabilitatea creată prin modificarea repetata prin O.U.G a legilor justiţiei şi incoerenţa legislativă care este de natura să slăbească independenţa justiţiei şi să creeze în societate o temere în ceea ce priveşte corectitudinea actului de justiţie.
Este important să rămânem critici la aspectele care definesc cadrul normativ din domeniul juridic şi să conlucrăm pentru a ajunge la idealurile pe care, cu mândrie şi asumare, ni le-au inoculat distinşii profesori.
Citiţi şi: