Şocul anafilactic, reacţia extremă după o înţepătură de albină: care sunt indicaţiile medicilor pentru cei alergici la înţepături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şocul anafilactic după o înţepătură de albină este reacţia cea mai gravă care poate apărea în astfel de cazuri. Potrivit medicilor urgentişti, cazurile medicale de şoc anafilactic sunt considerate urgenţe de grad zero.

Un pacient care face şoc anafilactic este considerat de specialişti o urgenţă de grad zero, pentru care timpul de intervenţie este esenţial. Odată ajunsă la locul solicitării, echipa medicală îi administrează victimei tratament intravenos cu adrenalină şi fluide.

„Pe echipajele de intervenţie pre-spital avem fiole cu adrenalină de 1 ml. Această cantitate implică unele efecte adverse - inclusiv stopul cardio-respirator - motiv pentru care numai o persoană specializată poate administra o asemenea cantitate. Oamenii obişnuiţi care se ştiu alergici, care au mai avut episoade de şoc anafilactic, îşi pot procura doze preumplute cu adrenalină, numite Pen-uri, care conţin, în general, 0,3 ml, deci o cantitate de substanţă de trei ori mai mică decât cea folosită pe ambulanţe“, a precizat dr. Ovidiu Popa, medic specialist UPU-SMURD Iaşi. 

Conform medicului, adrenalina (n.r. cunoscută şi cu numele de epinefrină) este principalul ajutor în caz de şoc anafilactic. Adrenalina se administrează, în general, în venă, dar poate fi introdusă în corp şi subcutanat (sub piele) - aceasta fiind forma recomandată celor care îşi fac injecţia nefiind specializaţi în acest sens. Soluţia se administrează în caz de şoc anafilactic pentru atenuarea obstrucţiei căilor respiratorii care blochează respiraţia victimei, provocându-i decesul. „Pen-ul nu mai implică riscuri pentru pacient, pentru că este dozat în mod special pentru o astfel de folosire. Este, în schimb, o soluţie mai scumpă, nu foarte accesibilă. Totuşi, oamenilor alergici şi celor care lucrează în me­dii de risc, cum ar fi în apicultură, le sunt recomandate astfel de doze tocmai pentru că le sunt utile“, a adăugat urgentistul. 

Ce conţine un „Pen”

Conform unor site-uri de specialitate, preţul autoinjectoarelor cu adrenalină variază între 150 şi 200 de lei. Pentru siguranţa pacienţilor, medicii recomandă achiziţionarea unui kit cu două pen-uri astfel încât, dacă victima greşeşte administrarea primei doze, să şi-o administreze corect măcar pe a doua. Aşa-numitul pen este alcătuit dintr-o seringă preumplută cu adrenalină inclusă într-un dispozitiv automat pentru autoinjectare. O doză de 0,3 ml soluţie injectabilă conţine adrenalină 300 micrograme şi excipienţi: clorură de sodiu, meta­bisulfit de sodiu (E223), acid clor­hidric, apă pentru preparate injectabile.

Şocul anafilactic după înţepăturile de albine este o reacţie extremă care se manifestă prin scăderea tensiunii, obstrucţia căilor respiratorii şi hipoxie (n.r. - scăderea cantităţii de oxigen în ţesuturi). Şocul apare ca o reacţie dintre substanţa străină intrată în corp, în cazul discutat veninul insectei, şi unele globule albe. Odată cu intrarea substanţei în corp, se produce un edem laringian cu blocarea căilor respiratorii, iar tensiunea scade. „E ca şi cum persoana respectivă este strânsă de gât şi sângele nu mai circulă, iar atunci inima se opreşte“, a arătat profesorul Dia­na Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.

Simptomele şocului anafilactic apar, de obicei, în termen de câteva minute de la expunerea la un alergen. Uneori, se întâmplă să apară la jumătate de oră sau chiar mai mult după expunere. 

Citeşte şi:

Ce a cauzat atacul violent al albinelor care a produs moartea unui bărbat din Iaşi. Explicaţiile unui apicultor cu experienţă

Medicul din cazul bărbatului mort după ce a fost înţepat de 500 de albine: „Ne era teamă să nu ne înţepe şi pe noi”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite