Sfaturi pentru fotografii cu telefonul reuşite. Cum încadrăm subiectul în cadru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto 9am.ro
Foto 9am.ro

Cu toţii ne imaginăm în anumite momente că facem poza perfectă, fie fotografiind un prieten, fie privind un peisaj printr-o cameră foto. De foarte puţine ori se întâmplă să ne iasă acea fotografie perfectă. Ori lumina nu este bună, ori încadrarea nu a ieşit aşa cum ne-am propus.

Există câteva secrete care ne ajută să realizăm fotografii reuşite. 

Iată câteva dintre ele:

Lumina este cel mai important aliat al fotografului. Orice poză arată mult mai bine dacă este luminoasă, iar asta se traduce printr-o poză făcută în lumină favorabilă. Evident, sfatul principal este să facem cât mai multe poze afară, cu lumină naturală. Dacă vreţi să surprindeţi cadre unice, intervalele cele mai indicate sunt dimineaţa sau după-amiaza, spre apus. 

Regula treimilor presupune ca înainte de a fotografia propriu-zis un subiect să-ţi imaginez cum ar arăta compoziţia trasând două linii verticale şi două orizontale, astfel încât fotografia să fie împărţită în secţiuni egale, atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Intersecţiile acestor linii se numesc puncte de forţă. Plasarea subiectului pe unul dintre aceste puncte atrage cel mai mult privirea, creând impresia de dinamism.

încadrare poză

                                                                    Foto blogintandem.ro

Pe de altă parte, fotografii recomandă ca atunci când fotografia trebuie să fie una oficială, nepermiţându-ne atâta libertate, subiectul să fie încadrat în căsuţa din mijloc. 

Folosiţi Zoom-ul! Da, este important să fim cât mai aproape de subiect, de cei care apar în poze. Dar ca să evităm deformarea, e de preferat să folosim zoom-ul, cam 25-30%, mai ales când fotografiem oameni. Cât despre copii, pozele trebuie făcute de la înălţimea lor, pentru un efect cât mai natural şi pentru a suprinde scene de viaţă reală.

Formatul pozei trebuie ales în funcţie de ceea ce vrem să surprindem. Formatul de fotografie orizontal/landscape este cel mai folosit, dar nu este singurul. Există subiecte şi cadre care cer mai degrabă o poză verticală. De exemplu, turnul unei biserici sau chiar o poză portret în care vrem să evităm un cadru orizontal prea aglomerat.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite