Secretele produselor apicole. De ce este considerată mierea de albine un adevărat miracol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mierea de albine combate numeroase afecţiuni FOTO Shutterstock
Mierea de albine combate numeroase afecţiuni FOTO Shutterstock

Produsele apicole sunt considerate adevărate elixire care menţin organismul sănătos şi tânăr. Mierea de albine, lăptişorul de matcă, polenul, propolisul şi veninul de albine conţin substanţe bioactive care combat numeroase afecţiuni.

Efectele apiterapiei (n.r. consumul şi folosirea produselor apicole) sunt cunoscute şi consemnate încă din antichitate. 

Cunoscută şi cu numele de „hrană vie”, mierea de albine este considerată aliment şi medicament în acelaşi timp. Produsul este asimilat foarte uşor de organism, oferind energie prin substanţele nutritive pe care le conţine.

Mierea de albine conţine peste 400 de substanţe, printre care vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, acid lactic, citric, malic şi oxalic. Toate acestea contribuie la reglarea funcţiilor organismului uman şi la reglarea nivelului de substanţe necesare acestuia.

Terapeuţii consideră că mierea de albine poate fi folosită pentru combaterea răcelii, migrenelor, durerilor gastrice, pneumoniilor, astmului bronşic, tuberculozei. Bolile căilor respiratorii, aparatului circulator sau aparatului digestiv găsesc în mierea de albine un aliat şi un calmant al durerilor provocate de dereglările apărute.

Mierea de albine se indică pentru întărirea sistemului imunitar şi pentru combaterea microbilor. Dincolo de uzul intern, produsul apicol poate fi folosit inclusiv pentru uz extern, fiind un aliat în afecţiunile pielii. 

Lăptişorul de matcă este un produs care are un conţinut ridicat de vitamine din grupa B. Consumarea acestuia în stare proaspătă sau uscată reduce colesterolul, are rol în metabolismul de la nivelul celulei şi combate anemia, insomnia şi problemele digestive. 

Polenul este un produs apicol bogat în vitamina P. Potrivit siteurilor de specialitate care indică apiterapia, într-un kilogram de polen se regăseşte cantitatea necesară de vitamina P pentru câteva zeci de oameni care ar putea preveni accidentee vasculare cerebrale.

În plus, polenul conţine anevrină, substanţă care contruibuie la funcţionarea normală a sistemului nervos. Studile au arătat că polenul stimuează pofta de mâncare, oferă energie şi previne căderea părului.

Propolisul conţine răşini vegetale, ceară, uleirui eterice, fier, cupru, zinc, polen. Acesta este folosit pentru a revigora organismul, fiind o sumă a tuturor produselor apicole. Propolisul poate fi folosit cu succes pentru a vindeca refacerea ţesuturilor afectate de răni, degerătur sau arsuri. Potrivit apiterapia.ro, propolisul protejează împotriva radiaţiilor chimice. 

Veninul de albine se indică pentru vindecarea astmului bronşic, artitelor, reumatismului sau hipertensiunii.

Unele produse apicole, cum ar fi mierea de albine, sunt contraindicate persoanelor diagnosticate cu diabet. 

Citeşte şi:

Curiozităţi despre mierea de albine. Ce beneficii aduce pentru organism

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite