Recomandări de protecţie pe caniculă. „O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă”

0
Publicat:

Căldura excesivă poate fi dăunătoare sănătăţii oricărui individ, iar supraîncălzirea corpului poate duce la stare de ameţeală şi la epuizare. În cazuri severe poate avea ca rezultat atacul cerebral.

Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

Căldura poate fi un factor periculos pentru sănătate, motiv pentru specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi au venit cu o serie de recomandări pentru toate vârstele. 

Sfaturile reprezentanţilor DSP Iaşi încep cu recomandări generale privind măsurle de protecţie în perioada de caniculă. Astfel, este recomandat să evităm, pe cât posibil, expunere prelungită la soare în intervalul orar 11:00 - 18:00. Dacă folosim aer condiţionat, să reglăm aparatul astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală. 

Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius. 

Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă. Beţi zilnic între 1.5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute”, spun specialiştii DSP Iaşi. 

Totodată, suntem sfătuiţi să nu consumăm alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, trebuie să evităm şi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o cantitate mare de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.). Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate”, mai sfătuieşte DSP Iaşi. 

Sugarii și copiii mici

Realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer vine în sprijinul micuţilor. Sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă. Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită. Copilul va fi imbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale din fibre naturale comode. Nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi şi obligatoriu cu căciuliţă pe cap”, spun specialiştii. 

În privinţa alimentaţiei din timpul unei perioade caniculare, este bine ca cei mici să primească apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete şi foarte bine spălate. Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzator cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casă, fără adaos de conservanţi. Se va evita în acelaşi timp consumul de cafea sau alcool, potrivit medicilor.

Persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice

Bolnavul cu insuficienţă cardiacă se adaptează greu la un efort minim şi face greu faţă creşterii de temperatură. Pentru a evita deshidratarea, este esenţial să consumăm multe lichide pentru a asigura un volum intravascular satisfăcător.

Crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului. Hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casă, fără adaos de conservanţi. Alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete. Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale pentru păstrarea alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile”, mai spun reprezentanţii DSP Iaşi. 

Potrivit acestora, persoanele care suferă de anumite afecţiuni trebuie să îşi ia tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite