Produsele de la „Fabrica de vise”, un pericol grav. Psihiatru: „Este halucinant că acestea au fost vândute copiilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu aproximativ o săptămână, oamenii legii au efectuat descinderi în mai multe judeţe din România. Printre ele s-a aflat şi comuna Miroslava, din judeţul Iaşi, unde oamenii legii au intrat într-o fabrică ce aducea pe piaţă produse pe bază de canabis.

Fabrică Miroslava
Fabrică Miroslava

La Miroslava se produceau dulciuri, dar şi lichide pentru ţigări electronice, ce conţineau substanţe interzise. Acestea erau comercializate în mai multe magazine din Iaşi şi din întreaga ţară, unele dintre ele aflându-se chiar în marile centre comerciale.

Pot avea aceste produse efect psihoactiv?

În urma descinderilor, zeci de persoane au fost reţinute şi conduse la audieri. Medicii psihiatri susţin că aceste substanţe, pe care le conţineau produsele de la ,,Fabrica de vise” din Iaşi, pot fi extrem de periculoase şi pot avea efecte psihoactive.

,,Din informaţiile pe care le avem la dispoziţie, inţelegem că produsele conţin derivaţi de canabinoizi şi atunci pot avea, probabil, efecte canabinoide, asemănătoare cu cele pe care le dau ţigările cu marijuana. Astfel, pot apărea tulburări de percepţie, euforie, până la tulburări paranoice, cum ar fi tulburările de somn, coşmarurile sau chiar paranoia. Este halucinant că aceste produse au fost date copiilor, că erau vândute la nivel naţional. Aceste produse, cu canabis, se vând în foarte multe locuri, dar nu conţin THC, substanţe psihoactive. În acest caz, vorbim despre un derivat care are proprităţi psihoactive”, precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola şi coordonator al programelor NoAddict.

Dependenţa se poate instala foarte uşor

Conform psihiatrilor, aceste produse pot fi extreme de periculoase şi pot conduce la dependenţă din cauza efectelor psihoactive pe care le dau.

,,Cu siguranţă, consumul lor poate cauza probleme. Contează foarte mult şi calea de administrare. În acest caz, produsele erau folosite la dispozitive de tip vape, deci vorbim despre o cale foarte rapidă. Substanţele ajung imediat în circuitul sanguin şi la creier. Acest consum poate favoriza apariţia dependenţei. Atâta timp cât vorbim de un derivat din THC, el este un pericol. Practic, vorbim despre un etnobotanic, o substanţă nouă, psihoactivă, ce trebuie să se afle pe o listă interzisă”, a încheiat medicul ieşean.    

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite