Marea famiglie a contractelor cu statul din România. Cum se scurg informaţii confidenţiale dintr-o licitaţie înainte să devină oficial publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie susţin că o firmă din Iaşi primea procedurile de atribuire ale contractelor derulate de Consiliul Judeţean Iaşi înainte ca acestea să fie publicate oficial. În urma unei anchete de câteva luni, anchetatorii nu au reuşit să afle pe unde se „scurgeau” informaţiile.

Ancheta derulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) împotriva fostului preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Cristian Adomniţei, a scos la iveală că funcţionari necunoscuţi din instituţia au „scurs” informaţii confidenţiale către reprezentanţii unei firme. Anchetatorii au descoperit în timpul cercetărilor finalizate prin trimiterea în judecată a lui Adomniţei, dar şi a altor angajaţi ai instituţie, că firma ieşeană Laser Co SRL, deţinută de Letiţia Popa, fina baronului Gheorghe Nichita, a obţinut în mod suspect documentaţia de atribuire a unui contract, înainte ca aceasta să fie publicată.

Cum a început ancheta

Procurorii DNA au provocat un adevărat cutremur în CJ Iaşi după ce au dispus trimiterea în judecată, pe lângă Adomniţei, a mai multor şefi de birou sau de serviciu, precum şi a fostului vicepreşedinte, Victor Chirilă. Aspectele ilegale descoperite de procurori vizează un contract derulat între CJ şi firma Laser Co, prin care societatea se obliga să remită produse de promovare instituţiei publice în valoare aproximativă de 330.000 de lei. Firma nu ar fi furnizat materialele, însă ar fi primit banii aferenţi contractului, în urma unor falsuri comise de angajaţii CJ, protejaţi, spun procurorii, de Adomniţei.

Pe lângă falsurile privind decontarea ilegală a sumei aferente contractului, procurorii au descoperit şi un fişier Word, de 76 de pagini, ce conţinea documentaţia de atribuire a respectivului contract. Procurorii au descoperit că fişierul a fost înregistrat în calculatoarele societăţii pe data de 7 iulie, deşi Sistemul Electronic de Achiziţii Publice nu îl avizase la acea dată şi nu îl publicase.

O întâlnire suspectă

Procurorii au efectuat cercetări pentru folosirea de date ce nu sunt destinate publicităţii şi abuz în serviciu, cu privire la „scurgerea” de informaţii, însă nu au putut descoperi vinovaţii. „În urma cercetărilor efectuate in cauză, nu s-a putut stabili în ce modalitate si cu implicarea căror persoane a ajuns respectivul fişier pe spaţiile de stocare ale unităţilor de calcul ale SC Laser Co SRL”, au concluzionat procurorii DNA, în rechizitoriu.
Anchetatorii notează în acelaşi document că reprezentanţi ai CJ şi ai firmei Laser Co ar fi avut întâlniri în perioada prealabilă semnării contractului.

„Prezenţa inculpatei Popa Letiţia in cadrul acestei întâlniri, intre angajaţi ai Consiliului Judeţean si conducători ai unor instituţii culturale, este de natura sa creeze anumite suspiciuni cu privire la faptul ca s-ar fi intenţionat atribuirea contractului de achiziţie publica societatii comerciale administrate de către aceasta”, au mai arătat procurorii DNA. Nici această suspiciune nu s-a putut contura într-o trimitere în judecată şi a rămas la nivel de supoziţie, după cum mai reiese din actul de acuzare privind decontarea ilegală făcută de CJ în favoarea Laser Co.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite