Istoria unui turnător-model la Securitate. Preotul Vladimir Petercă s-a conspirat perfect, timp de aproape 20 de ani, la vârful Episcopiei Catolice din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul ieşean Vladimir Petercă este primul cleric catolic dovedit drept colaborator al Securităţii de către CNSAS. Dezvăluirea a şocat comunitatea catolică din România, mai ales că Petercă a fost unul dintre clericii de vază ai cultului, fost rector, timp de 11 ani, al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfânta Tereza" din Bucureşti.

Membrii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) au emis în 2010 adeverinţă de colaborator pe numele preotului catolic Vladimir Petercă, ajuns acum la vârsta de 70 de ani. Un an mai târziu, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat constatarea CNSAS.

Petercă a fost primul cleric catolic din România dovedit drept colaborator al Securităţii, iar arhivele cercetate de CNSAS îl indică pe preot drept unul dintre cei mai apreciaţi turnători de către cadrele infamei structuri a regimului comunist.

A semnat pactul de colaborare în 1971, iar meritele dovedite prin rapoartele dese, întocmite de multe ori peste aşteptările Securităţii, l-au propulsat la Vatican, unde a plecat să-şi aprofundeze studiile începând cu 1973.

A fost trimis la studii prin recomandarea fostului rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi, preotul Eduard Ferenţ. Acesta din urmă avea să devină ulterior una dintre ţintele predilecte ale turnătoriilor lui Petercă, fapt care avea să-i aducă, în 1982, mazilirea din fruntea institutului.

Petercă a semnat rapoartele sub numele conspirative "Preda" şi "Radu".

"Ferenţ Eduard, în discuţiile cu diferiţi colegi, fie din Africa, fie din Asia, a demonstrat o atitudine faţă de ţară şi ordinea sa politică exprimată în termeni negativi. Se vorbea de faptul că la noi nu există libertate religioasă, că statul e ateu şi, ca atare, duşman al religiei, că Biserica Catolică nu are episcopi şi că autorităţile controlează şi-i îngrădesc activitatea normală", raporta "Preda" în iunie 1981 despre şeful său.

Într-un interviu acordat ziarului "Adevărul" în 2011, al câteva zile după emiterea adeverinţei CNSAS, preotul Eduard Ferenţ povestea că a aflat cu durere despre trădarea lui Petercă şi susţinea că nu şi-a bănuit studentul nicio secundă de o astfel de faptă.

„Aici, acum am aflat că oferea informaţii despre mine Securităţii, nu l-am bănuit niciodată. Sigur că sunt dezamăgit pentru că nu cred că era cazul să fac un asemenea lucru. De la o persoană adultă se cere mult mai mult, mai ales de la un preot şi aşa cum noi îi învăţăm pe studenţi să fie corecţi, să fie sinceri, autentici, loiali, aşa trebuie să fim şi noi. Nu am aflat până acum de persoana aceasta sau de altele care ar mai fi şi nu mă interesez", a spus atunci preotul Ferenţ.

O altă victimă a lui "Preda" a fost şi preotul dizident Petru Mareş. Din cauza turnătoriilor repetate ale lui Petercă, preotului Mareş (decedat în 2009) i-au fost refuzate sistematic funcţii în cadrul clerului romano-catolic. Nedreptăţile îndurate în timpul regimului comunist au fost reparate în 2002 de către Papa Ioan Paul al II-lea, care l-a cooptat pe preotul Mareş în rândul capelanilor săi.

Pentru "meritele" sale în timpul regimului, Vladimir Petercă a fost ridicat în grad de monsenior de către Biserica Romano-Catolică Română, titlu care n-a fost recunoscut, însă, niciodată de către Vatican. În plus, începând cu 1995, după o lungă activitate didactică în cadrul Institutului Romano-Catolic din Iaşi, Petercă a fost numit rector al Institutului Teologic Romano-Catolic de grad universitar „Sfânta Tereza” din Bucureşti, fiind şi profesor titular de ştiinţe biblice. A fost pensionat în 2006.

În plus, în cadrul unei ceremonii din 2008, "părintelui Vladimir Petercă i-a fost înmânată de către PS Petru Gherghel (n.r. - episcop romano-catolic de Iaşi) o diplomă de merit şi crucea sinodală a Episcopiei de Iaşi, ca recunoaştere pentru întreaga activitate de până acum".

Vladimir Petercă este în continuare preot în cadrul Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi. Singurul cleric catolic sau ortodox din Iaşi dovedit drept colaborator al Securităţii, acesta a refuzat sistematic până acum să discute cu jurnalişti despre relaţia sa cu fosta Securitate.

Demn de menţionat este şi faptul că, datorită colaborării exemplare, a fost preluat "în legătură directă de către şeful Securităţii" din Iaşi, colonelul Constantin Ciurlău.

"Datorită posibilităţilor şi ataşamentului faţă de organele noastre în perioada studiilor de doctorat la Vatican, a fost predat şi în legătura UM 0544 (infomaţii externe). Atât în cadrul colaborării cu organele noastre, cât şi cu UM0544, sursa a fost şi este una din cele mai bune din ţară, aducându-şi o importantă contribuţie atât în culegerea de informaţii, cât şi în susţinerea elementului de origine română peste hotare, subiect foarte disputat în străinătate, activităţi apreciate atât de UM 0544, cât şi de Direcţia I", era caracterizat preotul într-un raport din 1986.

Mai puteţi citi:

Mărturia unei feţe bisericeşti turnată la Securitate de propriul student

Istoria care nu se uită. Constantin Ciurlău, şeful torţionarilor care au făcut linişte cu bastonul la Iaşi, în beciurile Securităţii, în decembrie '89

„România devenise o uriaşă închisoare“

Vicol şi-a iertat torţionarii din '89

Cum a eşuat Revoluţia la Iaşi

Fost consilier local din Iaşi, turnător la Securitate şi arestat de două ori, vedetă în preselecţiile de la MasterChef
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite