Infarctul miocardic, interzis la cel mai mare spital din Moldova. De ce nu pot cardiologii să trateze afecţiunea severă
0
Medicii Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi nu pot rezolva cazurile pacienţilor care au suferit un infarct din cauză că nu au aparatul necesar. Şefii de la Ministerul Sănătăţii au promis de mai multe ori că rezolvă situaţia, însă nu şi-a îndeplinit promisiunile.
Clinica de Cardiologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi nu poate salva viaţa pacienţilor care au suferit un infarct miocardic. Echipa medicală de aici nu poate realiza procedura medicală numită angioplastie, prin care se distruge cheagul de sânge din vasul afectat şi se deschide artera afectată, pentru că nu are în dotare un angiograf performant cu ajutorul căruia ar putea efectua o astfel de manevră.
Pacienţii ieşeni care au probleme cardiace majore sunt internaţi în Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. George I.M. Georgescu”, însă bolnavii care nu sunt cunoscuţi cu afecţiuni cardiace ajung în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, de unde sunt trimişi spre internare în Clinica de Cardiologie a unităţii medicale.
Aici, singura posibilitate a cardiologilor este tratamentul trombolitic, care potrivit lor nu este suficient, întrucât acesta are rolul de a dispersa cheagul de sânge, în timp ce angiograful permite şi dezobstrucţia arterei astupate.
„Timpul de acţiune pentru infarctul miocardic este cuprins între 6 şi 12 ore. În cazul pacienţilor noştri, care ajung în Spitalul Sfântul Spiridon pentru că nu se ştiu cu afecţiuni cardiace să fie dirijaţi direct către institut, acest interval este adesea depăşit pentru că ei acuză o durere oarecare în piept şi abia după o serie de investigaţii se observă că a suferit un infarct miocardic. Noi putem administra tratament trombolitic, dar nu este suficient. Ca să înţelegeţi, rata de supravieţuire cu acesta este de 60%, în timp ce angioplastia are o rată de supravieţuire de 95%. De aceea, pentru pacienţii cu infarct încercăm un transfer către IBCV, dar sunt cazuri pe care nu le putem transfera pentru că institutul refuză întrucât intervalul indicat pentru angioplastie este depăşit”, a explicat dr. Antoniu Petriş, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon”.
Cardiologul a explicat că în capitală, de exemplu, mai multe spitale asigură garda medicală pentru pacienţii cardiaci, fiind dotate astfel încât să poată trata un infarct, lucru care s-ar putea întâmpla şi la Iaşi dacă promisiunile MS ar fi îndeplinite.
„La spitalele din Brăila sau Buzău sunt astfel de aparate, dar acele unităţi nu au capacitatea de a prelua pacienţii din toată zona Moldovei. Or, noi dacă avem capacitatea asta, fiind cel mai mare spital din zonă, nu avem aparatul”, a mai precizat medicul.
Conducerea spitalului a făcut mai multe demersuri către Ministerul Sănătăţii pentru a obţine finanţarea necesară aparatului, dar a primit doar promisiuni. „Angiograful este un deziderat al nostru, ca să nu spun un vis. Am prezentat ministerului inclusiv faptul că la unele spitale dotate cu acest aparat ele nu sunt folosite din lipsă de specialişti. Răspunsurile sunt sub formă de promisiuni, dar sper să avem şanse să-l primim”, a precizat profesorul Ştefan Georgescu, director medical al Spitalul „Sfântul Spiridon”.
Infarctul miocardic reprezintă necroza unei părţi de miocard ca urmare a faptului că inima nu mai este irigată cu sânge şi oxigen. Din această cauză celulele inimii mor, eliberând enzime care distrug ţesutul înconjurător.
Citeşte şi: