Iaşi: Universităţile din Moldova scot şomeri
0Cele mai multe locuri puse la dispoziţia celor care vor să se înscrie la facultate sunt în domenii fără căutare. Facultăţile de Litere şi Economie scot absolvenţi pe bandă rulantă, dar specialiştii spun că în aceste domenii nu se găsesc joburi.
Absolvenţii de liceu care optează pentru învăţământul universitar din Moldova au mari şanse să iasă şomeri. Locurile oferite nu sunt corelate cu cererile de pe piaţa muncii.
Firmele de recrutare spun că piaţa muncii are nevoie de specialişti în IT, inginerie şi agronomie, însă facultăţile cu cele mai multe locuri sunt cele care „fabrică“ economişti, lingvişti sau jurişti. Astfel, la FEAA Iaşi sunt 2.621 de locuri, în timp ce la Automatizări şi Calculatoare sunt doar 265. „Foarte bine merge domeniul ingineriei în aceste timpuri. Absolvenţii unei facultăţi de profil au mari şanse de angajare“, spune Oana Prăjan, responsabil de recrutare la Adecco Iaşi.
„Piaţa muncii în Moldova s-a dezgheţat, iar cele mai multe locuri de muncă sunt în domeniile agricol şi IT“, este de părere Raluca Păduraru, branch manager la Trenkwalder Sobis. La Facultatea de Agricultură din Iaşi sunt însă doar 217 locuri la buget.
În Suceava, la Silvicultură sunt 51 de locuri la buget, 90 la taxă şi 80 la distanţă. Unele specializări pot fi utile chiar din timpul primilor ani de studiu. Acestea pot fi practicate mai mult în străinătate. „În Grecia sunt multe oferte în domeniul hotelier, iar aici pot aplica cu succes absolvenţii de Geografie şi Turism. În Danemarca, la mare căutare sunt cei care urmează un profil agronomic, agricultură, zootehnie sau medicină veterinară“, spune Mădălina Vătămanu, responsabil de recrutare la US Travel.
Îşi fac propiile afaceri
La universităţile din Moldova, cele mai multe locuri se găsesc la Economie, 3.942. Absolvenţii au şanse de angajare în vânzări, iar de cele mai multe ori salariul este format din comisioane. Conducerea FEAA Iaşi susţine însă că mai bine de jumătate din absolvenţi îşi dezvoltă o afacere.
„Săptămâna trecută a fost întâlnirea de 10 ani a promoţiei de Management şi peste 50% dintre absolvenţi şi-au pus pe picioare firma lor“, spune Dinu Airinei, decan la FEAA Iaşi. Nu la fel de optimişti sunt studenţii. „Şanse de angajare sunt doar pe pile. Sora mea a terminat la FEAA şi lucrează ca secretară la o firmă de confecţii unde salariul e de 600 de lei“, spune Emanuela Crăciun, studentă în anul al II-lea.