Fetiță internată la Iași cu suspiciune de scarlatină

0
Publicat:

La internare, fetița în vârstă de șase ani, prezenta febră 38.9 grade Celsius, frisoane, durere în gât și durere abdominală. În prezent, se află sub tratament specific, iar dacă se confirmă diagnosticul va rămâne internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași până la 14 zile.

Este al treilea caz de scarlatină de anul acesta  FOTO Spitalul de Boli Infecțioase din Iași
Este al treilea caz de scarlatină de anul acesta FOTO Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

O fetiță  de șase ani a fost internată la spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași cu semne clinice de infectare cu scarlatină. Fetiță a fost transferată de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, iar acum s-ar afla în a treia zi de boală, conform spuselor mamei.

Care sunt simptomele

Potrivit medicilor, la momentul internării, fetița în vârstă de șase ani prezenta febră 38.9 grade Celsius, frisoane, odinofagie (durere în gât), disfagie (dificultate la înghițire), cefalee, durere abdominală difuză.

La nivelul pielii prezintă bubițe mici, roșii, aspre la palpare, cu extindere pe toracele anterior și posterior, dar și pe abdomen.

De asemenea prezintă facies rosie (masca lui Filatov) și semnul Bastia Grozovici la nivelul pliurilor (coatelor și genunchilor). Cu toate că prezintele toate semnele clinice pentru diagnostic de scarlatină, așteptăm rezultatul exudatului farigian”, spune medicul Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Fetița se află sub tratament specific, iar dacă se confirmă diagnosticul, va rămâne internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași timp de 14 zile.

Anul acesta s-au mai înregistrat două cazuri de scarlatină, la copil de patru și 13 ani, ambele cu evoluție bună.

Tratamentul și calea de transmitere a bolii

Tratamentul scarlatinei se face cu antibiotic, timp de 10 zile, iar internarea pacientului în spital este obligatorie.

Calea de transmitere a bolii este cea erogentă, prin picături nazofaringiene sau prin contact direct cu obiectele contaminate. Contagiozitatea debutează cu 24 de ore înaintea apariţiei simptomatologiei şi persistă între 24 şi 72 de ore după iniţierea tratamentului cu antibiotice. Se administrează antibiotic pentru că este o boală determinată de bacterii – în cazul bolilor cauzate de viruşi nu se administrează antibiotic. Tratamentul are ca scop scurtarea evoluţiei bolii, reducerea duratei de contagiozitate a bolnavului şi prevenirea complicaţiilor. Scarlatina face parte din grupul bolilor contagioase care necesită internare obligatorie, declarare epidemiologică nominală şi izolare în spital de minimum şapte zile. Tratamentul este igieno-dietetic: izolare, repaus la pat şi regim alimentar lacto-hidro-zaharat“, a mai spus medicul ieşean.

Enantem şi exantem

Specialiştii spun că în timpul infectării cu scarlatină, pacienţii manifestă de multe ori simptome clinice precum enantemul şi exantemul.

Enantemul este determinat de durerea în gât şi se manifestă ca o erupţie la nivelul mucoasei bucale şi, de cele mai multe ori, este însoţit şi de exantem, erupţia la nivelul mai multor zone ale corpului, dar nu şi în zona feţei.

Pentru transmiterea infecţiei este nevoie de un contact mai apropiat şi îndelungat cu sursa de infecţiei. Receptivitatea este maximă la vârsta şcolară. Scarlatina apare în mod excepţional la sugari şi bătrâni, fiind rar întâlnită la adulţi. Enantemul este o congestie faringiană, durere la nivelul gâtului, ni se măresc în dimensiune amigdalele şi modificări ciclice la nivelul limbii. Exantemul este o erupţie, evidentă la gât, feselor, toarecelui şi abdomenului, dar nu apare niciodată la nivelul fetei dar determina buzele roşii. Perioada de convalescenţă de după boală are o durată de două, trei săptămâni“, a mai spus doctorul Roşu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite