EXCLUSIV Nume grele anchetate la Iaşi de DNA în „afacerea planurilor cadastrale fantomă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Iaşi, trei funcţionari, trei persoane juridice şi administratori de firmă sunt cercetaţi de DNA pentru fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor publice, uz de fals, luare şi dare de mită. Ancheta vizează proiectul „Lucrări de întocmire a planurilor parcelare" în valoare de 100.000 de euro.

Procurorii anticorupţie  au început urmărirea penală în cazul a 13 persoane pentru diferite infracţiuni printre care se numără şi fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor publice, uz de fals, luare şi dare de mită. La sediul DNA Iaşi anchetatorii i-au chemat miercuri pe:

-         Narciza Nedelcu- directorul OCPI Iaşi. Vezi AICI ce bani încasează Nedelcu ca şef la OCPI

-         Otonel Grunzu- fost funcţionar al Primăriei Paşcani. Potrivit unor informaţii apărute în presa locală, acesta a fost sancţionat în 2009 de primarul Grigore Crăciunescu pentru că a fost responsabil de pierderea unui proiect european. Grunzu a contestat decizia în instanţă.  În 2010, Otonel Grunzu figura ca angajat al OCPI Iaşi, iar din 2011 ca expert tehnic judiciar în topografie, cadastru şi geodezie.

-         Ştefan Lipşa- specialist în cadastru, geodezie şi cartografie

-         Liviu Gabriel Bălţatu- angajat OCPI

-         Iulian Daniel Buiciuc- angajat OCPI

-         Dumitru Daniel Dascălu- angajat OCPI

-         Leoraş Bucşă- inginer şi administrator al SC Gauss SRL. În 2008 acesta figura ca director al  Ordinului Geodezilor din România (OGR)- Filiala Iaşi

-         Aurelian Mănuţă- inginer şi administrator al firmei SC Grup Cinci SRL

-         Cristian Stolniceanu- administrator şi direct general în cadrul Agenţiei de Cadastru şi Topografie. Acesta a fost, în perioada 2004- 2006, director tehnic la Compania Imobiliară Terra, iar în 2003 tehnician Topo la SC Gauss.

-         Ovidiu Alexandru- inginer autorizat cadastru şi administrator al SC Topo Euro Cad SRL

-         SC Grup Cinci SRL - cu obiect principal de activitate elaborarea lucrărilor de specialitate din domeniul geodeziei, topografiei, cadastrului şi cartografiei pe teritoriul României

-         SC Topo Euro Cad SRL

-         SC Agenţia de Cadastru şi Topografie- domeniu de activitate proiecte imobiliare, lucrări cadastrale şi de topografie, construcţii case şi apartamente

Şefa Oficiului de Cadastru Iaşi, despre audierile la DNA: „Nu sunt probleme mari. Doar mi s-au pus nişte întrebări“ UPDATE

Ancheta procurorilor DNA vizează proiectul „Lucrări de întocmire a planurilor parcelare", demarat în anul 2009. Acesta avea ca obiect general realizarea planurilor parcelare la nivel de tarla pentru o suprafaţă de 10.000 de hectare din judeţul Iaşi, aflate în extravilanul localităţilor. De acest proiect trebuiau să beneficieze 28 de comune, printre care se numărau şi  Al.I. Cuza, Aroneanu, Ciurea, Miroslava, Răducăneni, Sineşti, Victoria, Popeşti, etc.

Proiect de 100.000 de euro

„Scopul  proiectului este acela de a crea un suport pentru finalizarea legilor fondului funciar prin:identificarea, măsurarea şi reprezentarea imobilelor pe planuri cadastrale; descrierea şi înregistrarea imobilelor în documentele cadastrale; identificarea proprietarilor şi altor deţinători legali de imobile, în vederea înscrierii ulterioare în cartea funciară. Proiectul va avea ca finalitate fluidizarea activităţii de înscriere in cartea funciară pentru terenurile situate în extravilanul unităţilor administrativ teritoriale. După recepţie, planul parcelar va primi numere cadastrale pentru fiecare imobil şi va deveni un plan cadastral", se precizează într-un comunicat remis de OCPI în 2009. Valoarea realizării proiectului era de 100.000 de euro fără TVA.

20 de persoane, printre care şi funcţionari, ridicate pentru afaceri dubioase cu terenuri (UPDATE)

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, reprezentanţii OCPI s-ar fi grăbit să vireze banii firmelor care au câştigat licitaţia, deşi acestea nu finalizaseră întocmirea planurilor parcelare. În acest sens, funcţionarii Daniel Dascălu şi Daniel Buciuc ar fi semnat în fals un proces verbal de acceptanţă în care atestau că lucrările erau gata.

Acesta ar fi fost confirmat de Narciza Nedelcu, iar ulterior banii au fost viraţi în conturile firmelor în baza unor facturi.  "Împotriva clienţilor mei s- a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual. Azi (n.r. 9 mai) li s-au adus la cunoştinţă învinuirile", a declarat Gabriela Grădinaru, avocata celor doi funcţionari.

Tranzacţii cu terenuri în zone rezidenţiale pe numele grefierei cercetate de DIICOT

Procurorii anticorupţie suspectează că Narciza Nedelcu ar fi luat mită de la reprezentanţii unor firme pentru a facilita virarea banilor. „Clienta mea s-a prevalat de dreptul la tăcere. Aşteptăm minunile DNA",a declarat Ionel Nechita, avocatul Naricizei Nedelcu.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite