Video Crâşmele celebre ale Iaşilor. Aici chefuiau Ion Creangă și Mihai Eminescu până-n zori. Una a rezistat timpului VIDEO
0Iaşiul este un oraş apreciat pentru locurile sale încărcate de istorie pitorească. Pragul lor a fost călcat, de-a lungul vremii, de clasici ai literaturii româneşti, precum Mihai Eminescu sau Ion Creangă.
Astfel, în capitala Moldovei există mai multe localuri prin care au trecut, de-a lungul anilor, scriitori celebri, membri ai Societăţii Junimea.
Bolta Rece, supranumită „Universitatea Vinurilor"
Bolta Rece este, poate, cel mai cunoscut local din Iaşi, iar acest lucru se datorează şi numelor importante care i-au trecut pragul. Acesta se află pe strada care nu întâmplător se numeşte Rece, deoarece aici se găsesc foarte multe pivniţe.
Prima menţiune documentară în care apare Bolta Rece datează din 17 ianuarie 1786, iar clădirea este construită într-un stil tradiţional moldovenesc, cu prispă.
Ceea ce face din Bolta Rece un loc cu adevărat special este că aici s-au adunat, în trecut, mulţi dintre membrii Societăţii Junimea. Aceștia, după petreceri în localuri mai fastuoase, veneau pentru a încheia seara la poveşti şi discuţii care mai de care mai interesante, în timp ce serveau din vinurile adăpostite în pivniţa localului. Astfel, Bolta Rece a fost cunoscută, multă vreme, ca „Universitatea vinurilor“.
De numele Bolta Rece se leagă şi foarte multe întâlniri între Ion Creangă şi Mihai Eminescu. Cei doi mari scriitori obişnuiau să se întâlnească într-o încăpere mai retrasă, unde discutau şi împărţeau păreri până la orele dimineţii. Dovadă a acestui lucru este o scrisoare trimisă de Mihai Eminescu către Veronica Micle: „Ar trebui să mă crezi un ingrat, dacă n-aș recunoaste că la Junimea n-am avut cu nimeni nici un raport sufletesc. L-am avut, dar târziu, când a venit, adus de mine, Creangă, pe care-l întâlnisem la Bolta Rece într-o seară.”
Hanul Trei Sarmale, care s-a pierdut cu timpul, loc preferat de marii scriitori
Hanul Trei Sarmale, un alt local familiar tuturor ieşenilor, s-a aflat pe Şoseaua Bucium şi era, conform poveştilor, un loc preferat de mulţi oameni de cultură care au trecut prin capitala Moldovei.
Numele localului provine de la faptul că trecătorii care poposeau la han erau serviţi cu trei sarmale şi cu vinuri din podgoriile vestite din zona Iaşiului.
Hanul este faimos prin faptul că a fost frecventat, de-a lungul timpului, de personalități marcante ale epocii, printre care Vasile Alecsandri (care aminteşte într-o scenă din „Sânziana şi Pepelea“ de hanul din Iaşi), Ion Creangă, Mihai Eminescu, Emanoil Bardasare, Octav Băncilă, Mihai Codreanu sau Păstorel Teodoreanu.
Chiar dacă în anul 2020 Primăria Municipiului Iaşi a emis un certificat de urbanism pentru reabilitarea lui, hanul a fost demolat în seara zilei de 19 aprilie 2022.
Multe localuri, rămase doar în istorie şi în amintirile ieşenilor
Istoricii susţin că, de cele mai multe ori, Mihai Eminescu şi Ion Creangă frecventau crâşmele din mahalalele Iaşiului, unde se puteau simţi cu adevărat confortabil. Unele dintre ele mai există încă, precum Bolta Rece, în timp ce altele au rămas doar cu numele, în amintirile ieşenilor. Conform scrierilor, cei doi scriitori obişnuiau să meargă la bolţile lui Amira, la crâşma lui Ţâru din Târguşor sau la cea a lui Chir Costache din Nicolina.