Celebru portret al lui Eminescu, scos la licitaţie. Valoarea lui este estimată la aproape 2.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portretul a fost realizat la vârsta de 19 ani şi a căpătat în timp, prin folosirea şi replicarea intense, statutul de "brand" al poetului Mihai Eminescu.

Biografii "poetului nepereche" au descoperit că portretul iniţial a fost realizat în 1869, la Praga. Mihai Eminescu, atunci în vârstă de 19 ani, a comandat clişeul pentru a-i servi drept carte de vizită.

Exemplarul scos la vânzare de către casa de licitaţii Artmark a fost realizat după moartea poetului de către  ernhard Brand, artist şi fotograf care a activat în Iaşi în perioada 1863-1885. Acesta şi-a propus să editeze o serie fotografică având ca subiect portretul lui Eminescu la vârsta de 19 ani.

Practic, Brand a reluat clişeul realizat la Praga şi l-a refăcut la dimensiuni mai mari, de 21 x 13 centimetri, pe hârtie fotografică.

"Exemplarul de faţă a aparţinut «Asociaţiei generale a studenţilor universitari români, secţiunea Bucureşti», după cum dovedeşte ştampila de pe verso. Este rar şi căutat de colecţionari", se arată în prezentarea făcută portretului pe casa de licitaţii Artmark.

Portretul poate fi licitat şi online astăzi, 28 ianuarie, până la ora 23.00. Oficialii Artmark îi estimează valoarea între 1.200 şi 1.800 de euro.

În cadrul aceleiaşi licitaţii mai sunt scoase la vânzare şi 11 instantanee cu Bucureştiul interbelic realizate de Iosif Berman, a căror valoare este estimată la 300 - 500 de euro, şi o serie de fotografii ale lui Carol Popp de Szathmari, cu o valoare de 50 - 100 de euro.

Mai puteţi citi:

Povestea sanatoriului Mărcuţa: ultima oprire a pacientului Eminescu

Spitalul unde poetul a fost internat până în ultimele săptămâni ale vieţii se transformă în „Complex de Activităţi Recreative şi Educative“. Întreaga sa istorie a fost ignorată şi, în final, ştearsă cu buretele

Mihai Eminescu despre conduita românului modern

În mai multe lucrări (Civilizaţie modernă şi naţiune, Formele fără fond, un brand românesc, Geneza modernă a ideii naţionale) am abordat contribuţia lui M. Eminescu la elaborarea modelului teoretic  de edificare a civilizaţiei moderne în context naţional, scrie profesorul de sociologie Constantin Schifirneţ, pe blogul său de pe adevarul.ro.

De este Eminescu în continuare de actualitate

Eminescu este, în aceeaşi măsură, mare poet şi un gânditor profund. S-a   scris foarte mult despre opera lui, însă cu toate acestea, nu dispunem de o lucrare fundamentală despre gândirea sa, iar dificultatea vine, probabil, din faptul că poetul a   exprimat ideile sale în articolul de ziar, considerat efemer, şi nu într-o lucrare sistematică aplicată, scrie profesorul de sociologie Constantin Schifirneţ, pe blogul său de pe adevarul.ro.

FOTO Cea mai mare colecţie Eminescu a fost oferită oraşului Târgu Neamţ, de către anticarul ieşean care „ocroteşte” moştenirea lăsate de poet

Anticarul ieşean Dumitru Grumăzescu, proprietarul colecţiei de circa 10.000 de exponate legate de viaţa şi opera lui Mihai Eminescu, vrea să o doneze  autorităţilor din Târgu Neamţ pentru un muzeu de literatură şi artă.

VIDEO Fata care călătoreşte 1.000 de kilometri an de an ca să cânte romanţe la mormântul lui Eminescu

Alina Ceuca, o tânără de 19 ani, pleacă în luna ianuarie a fiecărui an din satul ei din Bistriţa-Năsăud şi traversează ţara de la nord la sud pentru a cânta romanţe la mormântul lui Mihai Eminescu. Este felul ei de a-şi arăta respectul faţă de cel considerat cel mai mare poet al românilor.

Celălalt Mihai Eminescu: cronicarul conservator

Dincolo de creaţiile în rime şi de proza fantastică, obligatorii în orice programă şcolară, poetul naţional al României s-a afirmat şi ca om politic, doctrinar pasionat şi gazetar acid.

VIDEO Mihai Eminescu avea „o voce blândă de tenor“. Portretul poetului, la 164 de ani de la naştere

VIDEO Mihai Eminescu aşa cum nu-l ştim: 1,64 m, o voce blândă de tenor şi mult umor

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite