Cea mai dubioasă şpagă din România: un comisar a fost pus sub acuzare pentru reducerea adaosului comercial la sandale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul Daria de la OPC Iaşi nu ar fi primit bani ci reducerea adaosului comercial la două perechi de încălţăminte FOTO Adevărul
Comisarul Daria de la OPC Iaşi nu ar fi primit bani ci reducerea adaosului comercial la două perechi de încălţăminte FOTO Adevărul

Un comisar de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Iaşi este acuzat că ar fi primit mită constând în achiziţionarea unor  articole de încălţăminte fără adaos comercial. Acuzaţiile nu au fost îndeajuns pentru ca funcţionarul să aibe interdicţia de a-şi exercita funcţia.

Comisarul Dana Mihaela Darie a avut până acum câteva zile interdicţia de a-şi exercita funcţia la CJPC, fiind cercetată într-un dosar penal în care este acuzată de luare de mită şi influenţarea declaraţiilor. Procurorul de caz a dispus prelungirea măsurii preventive, însă aceasta a fost revocată în totalitate de instanţă după ce judecătorii au invocat că au fost încălcate condiţiile legale care reglementează condiţiile de luare a controlulului judiciar. 

 Potrivit ordonanţei de prelungire a controlului judiciar, ce a ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Iaşi, Dana Mi­haela Darie este cercetată pentru cinci fapte de luare de mită, ea fiind pusă sub control judiciar la finele anului trecut. O primă faptă imputată Danei Darie ar fi avut loc pe 15 martie 2016, atunci când Darie a mers cu Barbu la un ma­gazin din satul Tudor Vladimirescu. Acolo, Leonida Barbu ar fi constatat că pe etichetele unor fructe nu era men­ţionată ţara de provenienţă, iar pe produsele de panificaţie nu se specifica cantitatea de amelioranţi utilizaţi. Pro­curorii spun că Leonida Barbu ar fi cerut o mită de 400 de lei, pe care a şi primit-o de la patroana magazinului. La plecare, Cristina Maftei ar fi luat o minge, pe care nu ar fi plătit-o. 

Mită constând în reducerea adaosului comercial

O altă faptă ar fi avut loc în noiembrie 2015, când Darie a mers alături de acelaşi Barbu la un magazin din Iaşi, de unde femeia ar fi luat o pereche de ghete, fără a le plăti. „În data de 29.04.2016, Darie Mihaela-Dana, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, a primit doi cozonaci, un drob de miel şi un kilogram de chifteluţe de carne de pasăre pe care nu le-a plătit, bunuri a căror valoare este de 74,49 de lei, de la M. Raluca-Dana - angajată a SC Carrefour SA - Complexul Comercial Felicia“, se mai arată în ordonanţă.

O altă faptă, destul de atipică, datează din data de 20 noiembrie 2015, atunci când, susţin anchetatorii, Darie a mers la control la un magazin de încălţăminte. Procurorii spun că mita de la acest magazin ar fi constat în achiziţionarea unei perechi de sandale doar la preţul de producţie, nu la cel de vânzare. Ulterior, de la acelaşi operator, Darie ar fi beneficiat de o reducere similară, intervenind pen­tru ca o altă persoană să cumpere o pereche de pantofi la preţul de producţie. O faptă ar fi avut loc „în data de 23 sau 24 iunie 2016“ - aşa cum se arată în ordonanţa procurorilor. Atunci, Darie este acuzată că ar fi contactat reprezenta magazinului Carre­four, cerându-i acesteia să nu declare la Parchet să ar fi luat bunuri din magazin fără să le plătească. 

Cum a motivat procurorul 

Prin ordonanţa prin care s-a dispus de către procuror prelungirea controlului judiciar, Origel Coroi stabilise, pe lângă interdicţia de a-şi exercita func­ţia, şi interzicerea părăsirii judeţului Iaşi. În motivarea ordonanţei, procu­rorul meţionează că măsura controlului judiciar se impune „pentru a asigura buna desfăşurare a procesului penal în condiţiile în care, pe de o parte, inculpata este suspectată că a săvârşit infracţiunile pentru care este cercetată în virtutea funcţiei pe care o îndeplineşte şi de a cărei autoritate a înţeles să profite în vederea satisfa­cerii nevoilor materiale, că aceasta a încercat să influenţeze desfăşurarea procesului contactând unul dintre martorii audiaţi în cauză căruia i-a cerut să nu declare aspecte esenţiale pentru soluţionarea cauzei existând astfel riscul ca aceasta să contacteze şi pe ceilalţi martori audiaţi în cauză pe care ar putea de asemenea să-i influenţeze în sensul de a le cere să-şi schimbe declaraţiile“.

În instanţă, apărătorii Danei Darie au invocat că femeia a fost chemată pentru a i se prezenta prelungirea mă­surii controlului judiciar fără a fi însoţită de un apărător, iar judecătorii au decis revocarea măsurii. Avocatul Constantin Cristian Curcă, cel care a reprezentat-o pe Darie în instanţă, ne-a declarat: „Este un dosar a cărei finalitate o aştept, fiind interesat mai mult să observ dacă au reacţie pozitivă probatoriile cerute de apărare. Du­pă cum au fost eficientizate probatoriile în faţa/de catre procurorul de caz, nici pe departe nu pot să susţină, dincolo de orice dubiu, săvârşirea infracţiunilor de luare de mită. Am arătat că nu îmi ex­plic raţionamentul logico-juridic prin care Darie Dana Mihaela a putut fi găsită aptă pentru a fi dispusă o măsură preventivă asupra sa. Dosarul e la începutul drumului, revocarea măsurii preventive este o mică bătălie câştigată, într-un război mult prea mare. Avem încredere în profesionalismul organelor de an­chetă, acordându-le tot sprijinul nostru pentru soluţionarea dosarului.“ 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite