Ce este și la ce ajută tangoterapia
0Tangoul argentinian a dovedit o aplicabilitate deosebită în cazul bolilor neurologice degenerative cum sunt boala Parkinson şi Alzheimer, în mai multe ţări din Europa existând chiar centre de tangoterapie.
Terapia prin dans este din ce în ce mai utilizată ca metodă de recuperare şi tratament în cazul unor boli neurologice grave. În ultimii ani, a dovedit o aplicabilitate deosebită în cazul bolilor neurologice degenerative, precum Parkinson şi Alzheimer. În prezent, în mai multe ţări din Europa există chiar centre de tangoterapie.
Asociația Cetățenilor Implicați în Comunitate Iași a făcut primii pași pentru a aduce și în comunitatea ieșeană. Șapte dintre cele circa 3.000 de persoane care luptă cu boala Parkinson au început deja ședințele de terapie prin dans. Sesiune sunt gratuite pentru toți pacienții, iar partenerii de dans sunt voluntari.
„Deși nu exisă statistici oficiale, în Iași există peste 3000 de persoane diagnosticate cu boala Parkinson, a doua boală neurologică degenerativă (după Alzheimer), ca incidență în populație. În Iași nu există o comunitate a acestor pacienți, săli de sport/recuperare special pentru această maladie, sau centre de terapie care să asigure terapii particularizate acestor pacienți, iar accesul la informație în limba română este greoi pentru simplul motiv ca aceasta este puțină și greu de găsit de către pacienți”, spun inițiatorii proiectului.
O gură de aer
Pacienții cu boala Parkinson devin astfel extrem de izolați, odată din cauza maladiei care îi aduce în imposibilitatea de a se mai deplasa și apoi din punct de vedere social, ceea ce reprezintă atât o dramă pentru fiecare persoană și familia acesteia, dar și o problemă a comunității cu ample implicații economice, morale, sociale.
„Tratamentul medicamentos pentru aceasta maladie este extrem de costisitor, sprijinul din partea statului redus, de aceea, accesul la terapii specifice, care la rândul lor au costuri ridicate, este imposibil pentru cea mai mare parte din pacienți. Oportunitatea de a putea participa la astfel de ședințe de tangoterapie ar reprezenta o gură de aer pentru pacienții care ar beneficia de această formă de terapie, dar și o speranță că nu sunt uitați de autorități și de comunitate”, spun reprezentanții Asociației Cetățenilor Implicați în Comunicate Iași.
Astfel, proiectul de la Iași își propune să pregătească terenul pentru deschiderea unui centru de tangoterapie la Iași, oferind astfel șansa pacienților de a cunoaște și a se bucura concret de beneficiile acestei forme de terapie, dar și de consecințele sociale ale acestei activități, reintegrarea socială.
Studii oficiale
În urmă cu șase ani, cercetările efectuate la Universitatea din Washington au descoperit că pacienţii bolnavi de Parkinson, care au luat lecţii de tango, au reuşit să îşi controleze mult mai bine mişcările, dansul fiind benefic şi pentru memorie.
Cynthia Quiroga Murcia, psiholog la Universitatea Goethe din Frankfurt, a condus un studiu care a testat saliva a 22 de bărbaţi şi femei, deopotrivă, înainte şi după lecţiile de tango, descoperind un nivel mai mare al testosteronului şi un nivel scăzut de cortizol, hormon al stresului.
Pacienţii au declarat că se simt mult mai calmi, mai atrăgători şi mai apropiaţi de ceilalţi oameni. Exercitarea altor dansuri nu a avut acelaşi efect. Psihologii au explicat că totul se datorează îmbrăţişării.
Beneficiile tangoterapiei
Inițiatorii proiectului de la Iași subliniază beneficiile tangoterapiei în cazul pacienților cu boala Parkinson. Unul dintre principalele beneficii are legătură cu îmbunătățirea memoriei.
„Una dintre particularitățile tangoului este că trebuie să reții anumite succesiuni de pași. Îmbunătățirea coordonării, atât minte corp cât și coordonarea spațială. (...) De altfel, tot mai multe dovezi ale epigeneticii și fizicii cuantice, dovedesc faptul că gândurile și sentimentele noastre pot modifica ADN-ul, iar ADN-ul modifică în mod direct materia din care este structurată lumea”.
Potrivit specialiștilor, tangoul îl ajută pe pacient sa iasă din postura de victimă (ceea ce din punct de vedere psihic și emoțional este o catastrofă) în care se poziționează din momentul în care diagnosticul este pus. Faptul că în tango cei doi parteneri (liderul în special) sunt responsabili pentru felul în care se va simți celălalt, face ca pacientul cu Parkinson să-și mobilizeze toate resursele și să „uite” că este neajutorat. În felul acesta se îmbunătățesc echilibrul, postura, mersul - grav afectate în această maladie, dar se recapătă ușor, ușor și capacitatea de control (una dintre nevoile esențiale umane, afectată în boala Parkinson).