Cazul Larisa: crima care a şocat România în 2005. Cum a executat ucigaşul mai puţin de jumătate din pedeapsă
0
Ucigaşul Larisei Chelaru, o fetiţă de doar 8 ani batjocorită şi omorâtă în 2005, în Iaşi, a fost eliberat, printr-o conjunctură legislativă favorabilă. La fel ca şi în cazul crimelor de la Caracal, „cazul Larisa” a şocat opinia publică prin incompetenţa de care au dat dovadă anchetatorii. În timpul căutării criminalului şi a judecării acestuia, două persoane, printre care şi tatăl fetei, s-au sinucis.
Cazul Larisei Chelaru a schimbat legislaţia din România privind căutările copiilor daţi dispăruţi dar a şi „decapitat”, la momentul respectiv, conducerea Poliţiei Iaşi din cauza cercetărilor defectuoase efectuate.
Larisa a dispărut de acasă pe pe 18 octombrie 2005, zi în care a fost abuzată sexual şi ucisă de vecinul său, Robert Ciobanu. Robert a fost în cercul de suspecţi de la început însă a negat orice implicare în caz şi a fost lăsat în pace de poliţişti. El a recunoscut abia după ce a fost pus în faţa probelor indubitabile stânse de anchetatori, adică abia după aproximativ trei săptămâni de la crimă. În acel interval, după ce poliţiştii i-au dat numele „pe surse” jurnaliştilor, un taximetrist nevinovat s-a sinucis în timp ce era internat la Spitalul de Psihiatrie Socola.
Era doar prima victimă colaterală a cazului intitulat generic „Larisa”. În timpul procesului lui Robert Ciobanu, tatăl Larisei, Constantin, s-a sinucis după ce a crezut că ucigaşul fiicei sale va scăpa cu o pedeapsă înjumătăţită întrucât era minor.
O coincidenţă macabră: ucigaşul fiicei lui Constantin Chelaru chiar avea să fie, în viitor, eliberat după executarea a mai puţin de jumătate din pedeapsă.
Robert Ciobanu a fost condamnat, în 2006, la 20 de ani de închisoare şi încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi, fiind eliberat în 2014, după schimbarea Codului Penal şi intrarea în vigoare a reglementărilor care spun că un minor (la momentul comiterei faptei), nu poate primi o pedeapsă mai mare de 15 de ani de detenţie într-un centru de reeducare. Astfel, în 2014, pedeapsa de 20 de ani primită de Robert Ciobanu a fost schimbată, criminalul primind 15 ani de închisoare de detenţie într-un centru pentru minori. La scurt timp după comutarea pedepsei, Robert este eliberat condiţionat, deoarece nu a avut abateri în penitenciar.
Robert Ciobanu după eliberare FOTO 7Est

Liliana Chelaru, mama Larisei, relata pentru „Adevărul”, în 2015, că nu e de acord cu eliberarea lui Robert Ciobanu. „Pentru mine acum nu este de vină doar făptaşul. Sunt de vină şi cei care l-au eliberat după fapta comisă. În plus, s-a dus şi soţul şi nici băiatul nu se simte bine, nici eu nu mă simt bine şi ne este destul de greu. Îmi face rău să aud că el se integrează. Oamenii vin şi îmi spun ce mai face Robert şi mie mi se pune un nod în gât şi-mi vine să sar la ei”, arată Liliana Chelaru.
Eliberarea din puşcărie a lui Robert Ciobanu a venit odată cu o serie de obligaţii pe care acesta trebuie să le respecte până în 2020. Printre altele, el trebuie să participe la şedinte ale Serviciului de Probaţiune. În cazul în care Robert Ciobanu nu ar respecta obligaţiile impuse prin sentinţa de eliberare, inspectorul de probaţiune are obligaţia de a sesiza judecătorul delegat iar acesta poate dispune reîncarcerarea acestuia. „Până acum nu putem vorbi despre aşa ceva. Comportamentul lui în ceea ce priveşte sentinţa este impecabil. Dacă întârzie cinci-zece minute sună şi mă anunţă. Este punctual, respectă toate întrevederile şi comunică toate informaţiile pe care le cere legea”, preciza, în 2015, inspectorul de probaţiune al lui Robert Ciobanu.
Cazul „Larisa“ – cronologia evenimentelor
- octombrie 2005, Larisa dispare de acasă;
- noiembrie 2005, Cornel Rusu, un taximetrist de 28 de ani se sinucide după ce devine suspect în cazul „Larisa“;
- decembrie 2005, Larisa este găsită moartă într-un tomberon;
- mai 2006, şeful Poliţiei Iaşi, Gheorghe Plai, este destituit din cauza modului de instrumentare a dosarului;
- iulie 2006, Tatăl Larisei, Constantin Chelaru, se sinucide după ce avocaţii cer înjumătăţirea pedepsei lui Robert Ciobanu;
- decembrie 2006, Robert Ciobanu este condamnat la 20 de ani de puşcărie;
- 1 februarie 2014, Pedeapsa tânărului este anulată şi înlocuită cu 15 ani de detenţie într-un centru de reeducare;
- 1 februarie 2014, Tribunalul Brăila decide eliberarea condiţionată.