Cât de important este vaccinul pneumococic. „Este folosit în peste 100 de ţări, printre care Marea Britanie, Franţa, Italia şi SUA”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolile pneumococice sunt prima cauză de deces ce poate fi prevenită prin vaccinare

Vaccinul pneumococic conţine 13 valenţe prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice şi otitele.

Vaccinul pneumococic, introdus în septembrie 2017 în Programul naţional de vaccinare, se administrează gratuit copiilor, prin intermediul cabinetelor de medicina familiei.

Odată cu demararea campaniei de imunizare cu vaccinul pneumococic „Prevenar 13”, Direcţia de Sănătate publică Iaşi a anunţat printr-un comunicat de presă că vaccinul conţine 13 valenţe prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice şi otitele. 

Potrivit acestuia, în rândul copiilor, bolile pneumocice pot provoca afecţiuni grave sau chiar decese. Datele oficiale arată că România înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia – o boală prevenibilă prin vaccinare – constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. 

„În mod concret, vaccinul va ajuta la protecţia împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive în România. Oferind cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valenţe este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial. El este folosit în peste 100 de ţări, printre Marea Britanie, Franţa, Italia şi Statele Unite”, a transmis DSP Iaşi prin comunicatul citat. 

Conform acestuia, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat, încă de acum zece ani, includerea vaccinurilor pneumococice conjugate în programele de imunizare. În România, vaccinul pneumococic a fost inclus în Programul naţional de vaccinare în 2013 şi introdus efectiv pe piaţă în 2017. 

Pneumococul este o bacterie care colonizează tractul respirator superior, tractul intestinal şi mucoasele uro-genitale. Bacteria este unul dintre principalii agenţi patogeni infecţioşi la copii, dar şi la vârstnici sau la bolnavi diagnosticaţi cu boli cronice. Pneumococul poate provoca infecţii ale căilor respiratorii superioare: sinuzite, otită medie, otomastoidite; infecţii invazive: septicemie, meningită, şi endocardită, pericardită, artrite septice, pneumonie şi alte infecţii ale tractului respirator inferior. 

Citeşte şi:

Ministrul Sănătăţii, despre vaccinare: „Părinţii pot refuza vaccinarea, dar îşi asumă responsabilitatea“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite